Pedojagers in Utrecht
NOS Nieuws

Reclassering: pedojagers kunnen risico op kindermisbruik juist vergroten

Pedojagers, die het gemunt hebben op pedofielen, verhogen juist het risico op kindermisbruik, waarschuwt Reclassering Nederland. De stichting, die probeert te voorkomen dat mensen opnieuw delicten plegen, wijst erop dat het gevaarlijk is om pedofielen te isoleren of te ontmaskeren.

Groepen burgers die proberen te voorkomen dat iemand zich vergrijpt aan een minderjarige, zijn actief op verschillende plekken in Nederland. Sommige pedojagers gebruiken geweld tegen vermeende pedofielen. Anderen willen ze 'exposen', hun identiteit onthullen en hen aan de politie overdragen.

Dat kan averechts uitpakken, zegt zedenspecialist Maaike Blok van Reclassering Nederland. Bij mensen met een pedofiele geaardheid - naar schatting is 1 tot 3 procent van de mannelijke bevolking gericht op kinderen onder de 13 - is het volgens Blok essentieel dat zij met een hulpverlener over hun worsteling met die gevoelens kunnen praten. Dat is nodig om te accepteren dat zij nooit kunnen handelen naar hun voorkeur. "Driekwart van de pedofielen doet in de praktijk niets met zijn geaardheid", benadrukt Blok.

Sociaal isolement

Wie echter géén ruimte ziet om voor dit soort gevoelens uit te komen, loopt het risico in een sociaal isolement te komen waarbij de kans groter wordt dat hij in de fout gaat. Iets vergelijkbaars dreigt bij mensen die door bijvoorbeeld pedojagers worden 'ontmaskerd' als vermeend kindermisbruiker en als gevolg daarvan allerlei sociale contacten om zich heen zien wegvallen. Blok: "Wat er dan kan gebeuren, merken wij in de praktijk, is dat mensen het idee krijgen dat ze niets meer te verliezen hebben, met alle gevolgen van dien."

Niet voor niets is het vormen van een 'sociale cirkel' rond een zedendelinquent een van de bewezen methodes om te voorkomen dat veroordeelden opnieuw in de fout gaan. In dat zogenoemde COSA-systeem (Cirkel van Ondersteuning, Samenwerking en Aanspreekbaarheid) helpen vrijwilligers zedendelinquenten een sociaal netwerk op te bouwen, het isolement te doorbreken en zijn ze beschikbaar om te praten over het seksueel delictgedrag.

Blok: "Iedereen vindt kindermisbruik iets afschuwelijks. Dat vinden wij allemaal: de zogenoemde pedojagers, maar geloof me: ook de mensen met een pedofiele seksuele voorkeur. Alleen: zij hebben die gevoelens nu eenmaal. Waar het dan om moet gaan is hoe je voorkomt dat zij daar daadwerkelijk iets mee doen. Wat hier dreigt, is dat goedbedoelde initiatieven juist bijdragen aan delictgedrag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl