Mir volgt zijn landgenoot Márquez op als wereldkampioen in de MotoGP

Mir pakt wereldtitel MotoGP, Morbidelli wint in Valencia

Joan Mir heeft voor het eerst in zijn MotoGP-loopbaan de wereldtitel behaald. De Spanjaard (23), die in 2017 de titel in de Moto3 pakte, had in Valencia in de voorlaatste grand prix van het jaar op de Suzuki genoeg aan de zevende plaats. Met de titel volgt hij zijn landgenoot Marc Márquez op.

Márquez was dit seizoen door een gebroken arm niet in staat zijn titel te verdedigen. De kampioen werd na een crash in de eerste race van het seizoen met succes geopereerd, maar bij het openen van een raam forceerde Márquez daarna de plaat die in zijn arm was gezet. Een nieuwe ingreep was noodzakelijk, waardoor hij ook de rest van het jaar moest missen.

Mir reed een zeer regelmatig seizoen, maar won zelf slechts één race. Ook zondag mengde hij zich niet in de strijd om de ereplaatsen, in de wetenschap dat zijn naaste belager Fabio Quartararo al snel uit de bocht vloog en later zelfs onderuitging.

Mir in actie in Valencia

Franco Morbidelli was zondag in Valencia de snelste. De Italiaan greep meteen de leiding, maar werd in de laatste ronden nog op de huid gezeten door Jack Miller. Na een fel gevecht bleef Morbidelli de Australiër voor.

Bendsneyder

Motorcoureur Bo Bendsneyder heeft met de achtste plaats in de Grote Prijs van Valencia zijn beste resultaat van het seizoen in de Moto2 behaald.

De 21-jarige Rotterdammer, die na dit seizoen moet vertrekken bij het team van NTS RW Racing GP, startte als negende en wist zich een plek te verbeteren. De zege ging naar de Spanjaard Jorge Martín.

Enea Bastianini is met nog één race te gaan de leider, Bendsneyder speelt met 15 punten en de 23ste plek geen rol van betekenis in het klassement.