Betogers van Kick Out Zwarte Piet worden door de politie begeleid
NOS NieuwsAangepast

Protest Kick Out Zwarte Piet in Maastricht verstoord, vijf arrestaties

In Maastricht heeft de politie vanmiddag vijf arrestaties verricht rond een protest van actiegroep Kick Out Zwarte Piet. Die groep wilde demonstreren op het Vrijthof, maar de betoging werd verstoord door tegendemonstranten. De Mobiele Eenheid moest ingrijpen, omdat de spanning rond het protest te hoog opliep.

Tijdens het ingrijpen door de ME keerden diverse pro-Zwarte-Pietdemonstranten zich tegen de agenten, meldt de politie. Een agent raakte gewond toen er met vuurwerk werd gegooid. De vijf werden opgepakt omdat ze de politie hadden bekogeld met voorwerpen. Er kunnen nog meer aanhoudingen volgen, aldus de politie.

Het protest werd kort voor de start al verplaatst van het Vrijthof naar een nabijgelegen winkelgebied, maar daar bleef de sfeer grimmig. De betoging werd daarom uit voorzorg afgebroken.

'Extreem bedreigende sfeer'

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet zegt dat de sfeer extreem bedreigend was. "We werden bedreigd, uitgescholden, bekogeld met van alles en nog wat", zegt Aytmara Hersisia van KOZP in een verklaring op Instagram. "Ik ben nu nog bezig het eigeel van mijn broek te krijgen."

Volgens haar waren de betogers echt bang er "niet zonder kleerscheuren" af te komen. "Als de ME er niet was geweest, was het helemaal fout afgelopen. We werden echt ontzettend goed beschermd."

Hersisia is teleurgesteld dat de plek waar het protest stond gepland was uitgelekt. "Kick Out Zwarte Piet en de gemeente waren de enige partijen die ervan op de hoogte waren. Wij zijn erg teleurgesteld dat de locatie vooraf is uitgelekt, want hierdoor konden de hooligans zich mobiliseren."

Burgemeester: niet goed te praten

Burgemeester Penn-te Strake van Maastricht zegt het betreurenswaardig te vinden dat de politie heeft moeten ingrijpen. Ze wijst erop dat demonstreren een grondrecht is, dat beschermd moet worden.

"Dat mensen die demonstratie hebben willen verstoren, is niet goed te praten", zegt ze in een verklaring.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl