Lewis Hamilton viert zijn overwinning
NOS Sport

Hamilton wint in Turkije en evenaart Schumacher met zevende wereldtitel

Lewis Hamilton heeft zijn zevende wereldtitel in de Formule 1 veroverd. Daarmee evenaart de 35-jarige Brit het record van Michael Schumacher. Hamilton won zondag de Grand Prix van Turkije en is niet meer in te halen door nummer twee, zijn Mercedes-teamgenoot Valtteri Bottas. Max Verstappen finishte als zesde in Istanbul.

Hamilton pakte ook in 2008, 2014, 2015, 2017, 2018 en 2019 de wereldtitel. Hij is de eerste coureur die in dienst van één team (Mercedes) zes keer wereldkampioen is geworden. Alleen in 2008 pakte hij de titel namens een ander team, namelijk McLaren. Schumacher won twee titels voor Bennetton en vijf voor Ferrari.

94ste GP-zege

Dit seizoen pakte Hamilton tot nu toe tien GP-zeges. Hij staat nu op een totaal van 94 overwinningen, drie meer dan Schumacher. Het is voor het derde jaar op rij dat hij minimaal tien races wint in een seizoen.

Hamilton vs. Schumacher

Hamilton Schumacher
WK-titels 7 7
GP-zeges 94 91
GP-starts 264 306
Polepositions 97 68
Podiums 163 155

Het spekgladde asfalt zorgde al voor de start van de race in Turkije voor problemen. Antonio Giovinazzi en George Russell gleden van de baan en beschadigden hun voorvleugel. De auto's konden nog op tijd worden gerepareerd, zodat beide coureurs aan de start konden verschijnen.

Lance Stroll startte op het circuit van Istanbul voor het eerst in zijn Formule 1-loopbaan vanaf poleposition. Verstappen startte achter de 22-jarige Canadees vanaf P2, maar kende een matige start en viel terug naar de vijfde plaats in de race.

De chaotische start van de Grand Prix van Turkije

Hamilton begon vanaf de zesde startpositie. De Brit stoomde dankzij een ijzersterke start op naar de tweede plaats achter Stroll, maar viel na een foutje toch weer terug. Hij zag tegelijkertijd Bottas, de enige die Hamilton nog van zijn zevende WK-titel af kon houden, al direct van de baan glijden en terugzakken naar de negentiende plaats.

Snelle bandenwissel

De baan droogde op, waardoor veel coureurs ervoor kozen om al snel de regenbanden te verwisselen voor intermediates. Onder anderen Hamilton en raceleider Stroll zochten de pitstraat op, maar Verstappen koos een andere tactiek. De Red Bull-coureur reed zo lang mogelijk door op de regenbanden en nam de leiding over in de wedstrijd. Deze stond hij echter weer af toen ook hij zijn eerste pitstop maakte.

Max Verstappen tijdens de GP van Turkije

Verstappen moest daarna genoegen nemen met een derde plek in de race achter Racing Point-coureurs Stroll en Sergio Pérez. Hij drong aan bij de koplopers, maar na een mislukte inhaalactie bij Pérez spinde zijn bolide van de nog altijd gladde baan.

Verstappen zag vervolgens teamgenoot Alexander Albon, Sebastian Vettel, Hamilton, Carlos Sainz en Daniel Ricciardo voorbijkomen. Hamilton passeerde op zijn beurt Vettel en nam na een spin van Albon en de tweede pitstop van Stroll de koppositie over van Pérez. Die gaf hij niet meer uit handen.

'Een drama'

Verstappen moest, mede als gevolg van de eerdere spin, ook een tweede stop maken. In ronde 51 tolde de Red Bull nogmaals in de rondte, waarmee het wel klaar was. De Nederlander kwam als zesde over de finish.

"Het was een heel moeilijke wedstrijd", zei Verstappen na de race bij Ziggo Sport. "Het was een drama, ook omdat we heel snel door de banden gingen."

Zijn matige start, waar hij terugzakte van P2 naar P8, verbaasde Verstappen allerminst. "Ik wist dat dit ging gebeuren", zei de Red Bull-coureur laconiek. "Het circuit was spekglad. Een race om snel te vergeten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl