Egyptische archeologen vinden honderd sarcofagen in het zuiden van Cairo
NOS Nieuws

Opnieuw grote vondst van sarcofagen in 'dodenstad' Sakkara

In Sakkara in Egypte hebben archeologen minstens honderd oude sarcofagen en veertig vergulde beelden gevonden. In sommige van de verzegelde sarcofagen zaten goed bewaarde mummies.

Archeologen vermoeden dat de sarcofagen en beelden ongeveer 2500 jaar geleden werden begraven in de necropolis, of 'dodenstad'. De ontdekte voorwerpen gaan waarschijnlijk terug tot de Ptolemaeïsche dynastie, die zeker 300 jaar lang over Egypte regeerde.

Om onderzoek te doen naar de manier waarop de lichamen bewaard zijn, hebben onderzoekers röntgenfoto's gemaakt van de mummies.

Tentoonstelling bij piramides

De kleurrijk versierde vondsten zijn tijdelijk tentoongesteld aan de voet van de beroemde trappenpiramide van Djoser in Sakkara. Daarna worden ze verdeeld onder drie Egyptische musea, heeft de verantwoordelijke Egyptische minister laten weten.

 • AFP
  De sarcofagen worden tijdelijk tentoongesteld aan de voet van de beroemde Djoser-piramide
 • AFP
  Archeologen vonden naast honderd sarcofagen minstens veertig beelden
 • AFP
  De beelden worden onderzocht en vervolgens tentoongesteld in Egyptische musea
 • AFP
  Met röntgenfoto's wordt onderzocht hoe de mummies 2500 jaar bewaard konden blijven

Het is de tweede keer in korte tijd dat archeologen zo'n grote vondst doen in Sakkara. In oktober werden tientallen Egyptische sarcofagen ontdekt. De 'dodenstad' werd in de jaren 70 opgenomen op de Unesco-werelderfgoedlijst.

De nieuwe ontdekkingen moeten een impuls geven aan de toeristensector, die te lijden heeft gehad onder eerdere politieke onrust in 2011 en de huidige coronapandemie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl