Tegenstanders van abortus bij de Hofvijver Regio 15

Voor- en tegenstanders van abortus hebben vanochtend een uur lang gedemonstreerd in Den Haag. Om 11.00 uur verzamelden zich zo'n vijftig mensen, onder wie ook kinderen, bij de Hofvijver voor de Mars voor het Leven, een initiatief van een aantal christelijke organisaties.

De Mars voor het Leven wordt al 28 jaar lang in november gehouden. Vorig jaar liepen ongeveer tienduizend mensen door het centrum van Utrecht. Als gevolg van de coronamaatregelen bleef het dit keer bij een korte wandeling rond de Hofvijver.

Daar werd ook een toespraak gehouden:

Demonstraties voor en tegen abortus in Den Haag

De initiatiefnemers riepen op tot beëindiging van de abortusbehandelingen (en euthanasie) in Nederland. De demonstratie werd online gestreamd door de stichting Schreeuw om Leven.

Tegelijkertijd betoogden circa honderd mensen iets verderop, bij het Tweede Kamergebouw voor het recht van de vrouw om zelf te mogen (blijven) beslissen. Dat recht, naar Amerikaans voorbeeld Pro-choice genoemd, is in Nederland sinds 1984 vastgelegd in de wet Afbreking Zwangerschap. Tijdens die tegendemonstratie werd ook aandacht gevraagd voor de situatie in Polen. Daar verbood de rechter onlangs abortus in het geval van afwijkingen bij het ongeboren kind.

Voorstanders van het recht op abortus ANP

STER reclame