Een Polisario-strijder
NOS Nieuws

Spanning in Westelijke Sahara loopt op, 'wapenstilstand in gevaar'

In de Westelijke Sahara dreigt een conflict tussen het Marokkaanse leger en de onafhankelijkheidsbeweging Polisario te escaleren. Volgens Marokko, dat het grootste deel van het gebied bestuurt, maken Polisario-strijders zich daar schuldig aan criminele activiteiten.

De Marokkaanse regering zegt dat Polisario VN-waarnemers lastigvalt en vrachtwagens tegenhoudt. Ook zouden vrachtwagens beschoten zijn.

Marokkaanse militairen proberen de blokkade te beëindigen om te bewerkstelligen dat er weer een vrije doorgang komt tussen het Marokkaanse en Mauritaanse deel van de Westelijke Sahara. Volgens een regeringswoordvoerder is het geen offensieve actie.

'Agressieve daad van Marokko'

Maar een hoge functionaris van Polisario zegt dat het wel een agressieve daad is en dat dit het einde betekent van de dertig jaar oude wapenstilstand in het gebied.

Marokko heeft het grootste deel van de Westelijke Sahara in handen. Polisario bestuurt er een aantal dunbevolkte gebieden. VN-waarnemers controleren vanuit een bufferzone op de naleving van de wapenstilstand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl