NOS Nieuws

Hoge Raad houdt verbod motorclub Satudarah in stand

Motorclub Satudarah blijft verboden en moet worden ontbonden. Dat heeft de Hoge Raad geoordeeld. Het Satudarah-logo wordt verboden en leden mogen niet meer bijeenkomen. Eén van de drie aan Satudarah verbonden 'support clubs' mag wel blijven bestaan.

Vorig jaar verbood het gerechtshof in Den Haag de motorclub al, in navolging van de rechtbank. Satudarah probeerde het verbod daarop in cassatie bij de hoogste rechter ongedaan te maken.

Volgens de rechtbank was er binnen de organisatie sprake van een "cultuur van geweld". Het hof kwam in hoger beroep tot diezelfde conclusie, en wees bovendien op strafbare feiten gepleegd door leden en het bestuur. Zo waren leden van de club betrokken bij mishandeling, doodslag, poging tot moord, wapenbezit en drugscriminaliteit.

OM wil ook andere motorclubs verbieden

Satudarah werd opgericht in 1990 en heeft lokale afdelingen en drie zogeheten support clubs. Een daarvan, Yellow Snakes, functioneert meer als zelfstandige club en mag daarom wel doorgaan.

Satudarah is niet de enige motorclub die het Openbaar Ministerie wil verbieden. Volgens het OM maken de clubs zich schuldig aan criminaliteit en zijn ze daardoor een gevaar voor de openbare orde.

In april bekrachtigde de Hoge Raad ook al het verbod op de Nederlandse afdeling van Bandidos vanwege geweldpleging. Bij die club mochten de lokale chapters wel blijven bestaan.

Ook tegen de Hells Angels en No Surrender zijn zaken aangespannen. Vier oud-voormannen van No Surrender krijgen vandaag een uitspraak tegen zich te horen. Volgens justitie waren zij betrokken bij allerlei criminele praktijken, zoals drugshandel en geweldpleging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl