Inwoners van de stad Villahermosa in Mexico in de rij voor hulp na orkaan Eta EPA

Het Rode Kruis is een hulpactie begonnen om de slachtoffers van orkanen en overstromingen in verschillende delen van de wereld te helpen. In Midden-Amerika heeft orkaan Eta een spoor van vernieling achtergelaten, Vietnam en Sudan kampen met overstromingen en de Filipijnen werden de de afgelopen weken getroffen door meerdere zware orkanen.

De hulporganisatie verleende al hulp in veel van die regio's om de coronacrisis het hoofd te bieden. Nu is er ook noodhulp nodig, zegt Juriaan Lahr, hoofd internationale hulp bij het Rode Kruis in het NOS Radio 1 Journaal. "Of er meer orkanen zijn dit jaar weten we nog niet, want het orkaanseizoen is nog niet voorbij, maar wat we wel weten is dat door klimaatverandering de orkanen sterker zijn, veel meer regen veroorzaken en dat daardoor ook grote overstromingen ontstaan."

In de Filipijnen trokken in twee weken tijd twee zware orkanen, Goni en Vamco, over hetzelfde gebied. Het aantal doden door de laatste orkaan is opgelopen. Volgens de autoriteiten zijn er zeker 39 mensen omgekomen. Volgens de autoriteiten worden ook nog 22 mensen vermist.

In Manilla en omgeving is na orkaan Vamco begonnen met het schoonmaken van de straten:

Filipijnen beginnen met schoonmaak na tyfoon Vamco

Het zijn de zwaarste overstromingen in Manilla en omgeving in jaren. Veel bewoners in het overstroomde gebied zochten een veilige plek bovenop hun huis. Zo'n 6000 mensen zouden door de politie zijn gered. Vamco is nu op weg naar Vietnam.

Dubbel getroffen

Ook in Sudan is sprake van de zwaarste overstromingen in de laatste dertig jaar. In totaal hebben in de getroffen landen miljoenen mensen hulp nodig, zegt Lahr. "In Midden-Amerika zijn 2,5 miljoen mensen getroffen, in Sudan lopen 10 miljoen mensen verhoogd risico op ziekten die overdraagbaar zijn door het water, en in de Filipijnen zijn 240.000 mensen na orkaan Goni dakloos geraakt. Er zijn akkers overstroomd, gewassen vernietigd en vissers zijn al hun spullen kwijt. Die mensen zaten in tijdelijke opvang, tentjes en hutjes, en daar is dus nog een zware orkaan overheen gegaan, dus die mensen zijn dubbel getroffen."

Het Rode Kruis zegt 70 miljoen euro nodig te hebben voor noodhulp aan de gebieden en heeft gironummer 6868 geopend. "We snappen heel goed dat door de coronapandemie in Nederland heel veel mensen het moeilijker hebben, maar we hopen toch dat veel mensen bereid zijn om te geven. De nood is echt enorm."

STER reclame