Winnie Sorgdrager overhandigt de prijs aan Oek de Jong
NOS Nieuws

Oek de Jong krijgt Boekenbon Literatuurprijs voor Zwarte Schuur

Schrijver Oek de Jong heeft de Boekenbon Literatuurprijs 2020 gekregen voor zijn boek Zwarte Schuur. De prijs bedraagt 50.000 euro en moet de winnaar in staat stellen om ongestoord te werken aan zijn volgende boek.

Volgens de jury mag Zwarte Schuur "beschouwd worden als een toonbeeld van de rijkdom en reikwijdte van de literaire roman". De roman gaat over een schilder die, terwijl er een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk georganiseerd wordt, geconfronteerd wordt met een misdaad uit zijn verleden. Het verhaal gaat daarmee over leven met een trauma en de verwerking ervan.

"De lezer opeisen"

"Met zijn geconcentreerde, sterk psychologische aanpak heeft Oek de Jong een mens en een decor neergezet die de lezer moeiteloos opeisen en hij dwingt hem daarmee om na te denken over de dunne lijn tussen seksualiteit en agressie, mannelijke identiteit en de al dan niet genezende kracht van kunst", aldus de jury.

De Jong ontving de prijs uit handen van Winnie Sorgdrager, voorzitter van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs. De jury bestaat uit onafhankelijke recensenten en boekverkopers uit Nederland en Vlaanderen.

De Boekenbon Literatuurprijs heeft in het verleden verschillende andere namen gehad, waaronder de AKO Literatuurprijs. Het geld wordt beschikbaar gesteld door de Nederlandse Boekenbon B.V.

Dankwoord Oek de Jong die de Boekenbon Literatuurprijs wint

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl