'Best bewaarde geheim van Eindhoven' onthuld: hele stad onder lichtkoepel
Een deel van de lucht boven Eindhoven is ineens fonkelend en felblauw. Vanaf gebouwen als het Philips Stadion, het Evoluon en Eindhoven Airport leggen zo'n 1500 led-lampen een doorzichtige mantel van licht over de stad. Een verrassing die is voorbereid door de gemeente en lichtfestival Glow. "Dit was maandenlang het best bewaarde geheim van Eindhoven", zegt Suzanne Maas van de organisatie.
En zo ziet het eruit vanaf verschillende (hoge) plekken in de stad:
De installatie heet Connecting the Dots en bestaat uit drie onderdelen. De lichtkoepel is ontworpen door de Finse lichtkunstenaar Kari Kola, die eerder al Stonehenge en een Finse berg "uitlichtte". Het licht strekt zich zo'n 80 km2 uit, over alle stadsdelen.
Op verschillende gebouwen zijn ook rode lichtgevende ballonnen geplaatst. Deze 'stippen' staan voor verbinding waar mensen naar op zoek zijn en in coronatijd lastig vinden, vertelt Eindhovens kunstenaar en bedenker Ivo Schoofs.
Het derde onderdeel van de installatie werd ontworpen door zo'n 20.000 basisschoolleerlingen, zonder dat ze daar zelf erg in hadden. Die knutselden op school lichtdoosjes om voor de ramen te hangen, niet wetende dat ze daarmee onderdeel waren van een nog veel groter kunstwerk. De gemeente dempt het straatlicht om het geheel nog beter uit te doen komen. Mensen thuis worden opgeroepen hetzelfde te doen.
Normaal gesproken trekt het meerdaagse Glow zo'n 750.000 mensen, die een route langs verschillende lichtkunstwerken lopen. Vanwege corona zat zo'n viering er dit jaar niet in. "Met dit kunstwerk willen we het evenement alsnog naar zoveel mogelijk mensen toebrengen", zegt Maas.
Vanaf april is er nagedacht over hoe een veilig lichtkunstwerk voor de hele stad er uit zou kunnen zien. Toen het ontwerp er lag was de grootste uitdaging het project geheim te houden. Dat was nodig omdat de organisatie een grote toestroom van mensen wil voorkomen. Bij te veel drukte moeten de lichten uit.
"We hebben natuurlijk veel overlegd met de gemeente, veiligheidsdiensten en gebouwen. Maar iedereen heeft gelukkig zijn mond gehouden", zegt Maas. Toch was er volgens kunstenaar Schoofs wel al sprake van de nodige 'buzz' in zijn stad. "Dinsdag is het licht al getest en sinds maandag zijn we al bezig met het ophangen van zo'n 1000 ballonnen. Dat houd je moeilijk verborgen."
Ook de gemeente, die dit jaar 100 jaar bestaat, is blij dat het daar op deze manier met de bewoners bij stil kan staan. "In deze tijd waarin we elkaar niet kunnen opzoeken, niet samen op kantoor kunnen werken, sporten of uitgaan is het belangrijker dan ooit dat we ons met elkaar verbonden voelen", zegt burgemeester John Jorritsma.
Tot wanneer het kunstwerk precies te bewonderen is wil de organisatie vooralsnog nog niet zeggen. "We proberen ook dat een verrassing te houden."