De docent werd afgelopen weekend herdacht door onder meer leerlingen
NOS Nieuws

OM: dood Arnhemmer gevolg van pedojacht

De dood van een 73-jarige man in Arnhem was het gevolg van een 'pedojacht'. Dat zegt het Openbaar Ministerie. Het slachtoffer had volgens het OM een afspraak gemaakt om seks te hebben met een minderjarige. Of hij wist dat het om een jongen van 15 zou gaan, is nog onduidelijk.

De gepensioneerde leraar werd twee weken geleden zwaar mishandeld op straat. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht en bezweek daar aan zijn verwondingen. Een dag na de mishandeling werden vijf tieners opgepakt, een dag daarna nog eens twee. Vier verdachten zitten nog vast.

Advocaat Jamil Roethof, die een 15-jarige verdachte bijstaat, zegt dat de ontmoeting van de jongens met de man "niet toevallig", plaatsvond. Maar de term pedojagen is volgens hem niet op zijn plaats.

Chatroom

De man reageerde volgens De Gelderlander op een oproep op een chatroom voor homoseksuelen, om seksueel contact te hebben met een jongen van 15. In werkelijkheid werd die oproep geplaatst door de verdachte tieners, die volgens Roethof geïnspireerd waren geraakt over alle verhalen over het fenomeen pedojacht.

"Het feit dat een groepje tieners een volwassen man ermee willen confronteren dat hij met een 15-jarige wenst af te spreken, betekent niet dat zij dus ook een vooropgezet plan hadden om geweld te plegen", zegt Roethof in een verklaring aan de media. Zijn cliënt zou de man niet hebben mishandeld.

De advocaat stelt dat het er alle schijn van heeft dat het slachtoffer is overleden door een ongelukkige val en niet door de klappen die hij heeft gekregen.

Verveling in coronatijd

De advocaat zegt in de Gelderlander ook dat het idee om op pedofielen te gaan jagen gebeurde uit "verveling in deze coronatijd". "Mijn cliënt heeft zich laten meeslepen. Hij was betrokken bij de chatafspraak, maar heeft niet deelgenomen aan de mishandeling. Wel was hij aanwezig toen het slachtoffer op de afspraak kwam en ze hem daarop aanspraken."

In de zaak zijn zeven verdachten. Daarbij gaat het om zes minderjarigen en een verdachte van 18 jaar. Vier van hen zaten tot vandaag nog vast, maar de rechtbank besliste aan het eind van de dag dat twee van hen onder strenge voorwaarden naar huis mogen. De twee andere jongens blijven vastzitten.

De politie is met 25 rechercheurs bezig met het onderzoek naar de zaak. Dit weekend werd het slachtoffer herdacht met 2 minuten stilte.

Doodgeslagen op straat: leerlingen herdenken hun oud-docent Jan (73)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl