
Azarkan botst keihard met Kamer over petitie belediging profeet
Fractieleider Azarkan van Denk is in de Tweede Kamer keihard aangevallen omdat hij het opnam voor een petitie waarin wordt opgeroepen om het beledigen van de profeet Mohammed strafbaar te stellen. De petitie werd twee dagen na de moord op de Franse leraar Paty opgesteld en 120.000 keer ondertekend.
Azarkan zei het vreemd te vinden dat de Tweede Kamer deze petitie veroordeelt. Hij veroordeelde de timing, maar de ondertekenaars volgden de democratische regels en je moet overal over kunnen praten, stelde hij. "Dat heb ik liever dan dat je hier buiten het Tweede Kamergebouw wordt aangevallen omdat je een andere mening hebt."
'Asociale actie'
Verschillende Kamerleden reageerden furieus. "Ik ben witheet". zei CDA-Kamerlid Van Toorenburg. Zij zei dat Azarkan de vermoorde onschuld speelt. Zij noemde het "ziek" om twee dagen na de moord een oproep te doen om de reden voor die moord goed te praten. "Dit is een nieuw mes in de rug van die leraar."
Hieronder de harde aanvaring tussen Azarkan en Van Toorenburg:
ChristenUnie-leider Segers sloot zich daarbij aan: "Weet u wat u daarmee zegt? Die moordenaar had een punt." VVD-Kamerlid Yesilgöz zei dat de timing meer dan ongelukkig was. "De timing is heel bewust. Daar is heel goed over nagedacht. U doet alsof het hier over vrijheid van meningsuiting gaat, maar dit is een asociale actie."
Azarkan benadrukte: "Ik heb die petitie niet geschreven, ik heb hem niet ondertekend, verdikkeme." Hij zei alleen te willen verdedigen dat mensen het recht hebben om een petitie op te stellen, waar die ook over gaat, en dat daar dan vervolgens over gepraat kan worden.
- liveblog
De avondklok is ingegaan• Rust in grote delen van het land, maar ook protest en opstootjes
Volg hier het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland van zaterdag 23 januari.
CDA, PvdA en GroenLinks openen aanval op Ruttes 'marktdenken' en 'gebroken beloftes'
CDA-leider Hoekstra was snoeihard en sprak van het ontbreken van visie en het breken van beloftes.
Om 21.00 uur is de avondklok ingegaan, dit zijn de regels en uitzonderingen
Ga je voor je werk naar buiten, dan heb je een werkgeversverklaring nodig. Als je zonder geldige reden buiten bent, krijg je een boete van 95 euro.