Oud-wielrenners verbaasd over langdurige schorsing sprinter Groenewegen
Hoe wielerunie UCI heeft bepaald dat sprinter Dylan Groenewegen voor negen maanden is geschorst, is voor NOS-wieleranalist Stef Clement niet duidelijk. "Ik sta eigenlijk vol vragen. Het is niet bekend op basis van welk artikel de UCI tot deze straf is gekomen."
"Dit is de eerste keer dat zoiets wordt besloten. Er is namelijk geen vergelijkingsmateriaal", zegt Clement over het incident in de Ronde van Polen, in augustus. Groenewegen week in de openingsrit te veel van zijn lijn af, wat leidde tot een zware valpartij van landgenoot Fabio Jakobsen.
"Normaal gesproken kijk je bij zoiets naar het gedrag en de omstandigheden. Het gedrag is bekend: Groenewegen heeft een fout gemaakt in de sprint. Daarvoor is hij bestraft, met een diskwalificatie in Polen. Nu wordt dat gedrag opnieuw bestraft, terwijl het lijkt dat de omstandigheden buiten beschouwing worden gelaten", aldus Clement.
'UCI keurt eigen vlees'
Daarmee doelt de oud-wielrenner op het hekwerk dat door de organisatie langs de finish was geplaatst. "Het lijkt erop dat de hekken niet deugden. Maar de UCI heeft de hekken voorafgaand aan de koers wél goedgekeurd. Nu keurt de UCI dus eigenlijk het eigen vlees. Of je dan een goed oordeel kan vellen over gedrag en omstandigheden, is maar zeer de vraag."
Voor Jakobsen, die in Polen met Groenewegen streed om de overwinning, was de fysieke schade na de valpartij groot. Het gezicht van de renner van Deceuninck-Quick-Step, die twee dagen in coma werd gehouden, was verbrijzeld. Jakobsen herstelt momenteel van zijn verwondingen.
Ondanks de zware gevolgen, vindt Clement het opvallend dat Groenewegen en zijn ploeg (Jumbo-Visma) de straf hebben geaccepteerd.
"Je kunt je afvragen of dat geen schuldbekentenis is, ook met het oog op een eventuele civiele zaak die nog door de ploeg van Jakobsen aangespannen kan worden."
"Ploegleider Patrick Lefevere heeft gezegd dat hij de financiële schade wil verhalen op Groenewegen. Het kan zijn dat de rechter dan zegt: 'Het is mooi dat je in de zaak bij de UCI schuld hebt bekend, dat zal ik meewegen.'"
Jean-Paul van Poppel en Jeroen Blijlevens vinden de straf van Groenewegen te hoog. De oud-topsprinters, die in alle grote wielerrondes meerdere etappes wonnen, hebben het idee dat de UCI de ernst van de verwondingen van Jakobsen heeft meegewogen.
"Natuurlijk moet je straffen, dat voorop", aldus Van Poppel. "Je kunt je afvragen of Groenewegen ook zo streng was gestraft als Jakobsen niet zo lelijk ten val was gekomen. Je mag als UCI niet schorsen op basis van opgelopen schade, maar dat lijkt hier wel gebeurd te zijn."
Bennett en Longo Borghini
Blijlevens heeft in het afgelopen seizoen meerdere sprints gezien die ook voor een straf in aanmerking komen. Hij vindt dat de UCI dan het roekeloze gedrag zelf moet bestraffen.
"Sprinter Sam Bennett geeft in de Ronde van Spanje een kopstoot, maar dan valt er niemand. Hij wordt alleen gedeclasseerd", zegt de ploegleider van CCC-Liv.
"En in de sprint op het WK bij de wielrensters doet Elisa Longo Borghini bij Annemiek van Vleuten in principe net zoiets als Groenewegen. Toen was er geen valpartij en volgde er geen straf."