NOS Nieuws

Onzekerheid voor TikTok: app heeft 'al weken geen contact met overheid VS’

Er is al weken geen contact tussen de Amerikaanse regering en TikTok, zegt de video-app in een verklaring tegen onder meer The Verge. Dat terwijl een deal met techbedrijf Oracle, die ervoor moet zorgen dat de Chinese app blijft werken in de VS, nog altijd niet officieel is goedgekeurd door de regering.

De deadline voor een akkoord is morgen. TikTok heeft nu via de rechter om dertig dagen uitstel gevraagd. Wat er bij het verlopen van die deadline gaat gebeuren, is vooralsnog onduidelijk. In eerste instantie was er de dreiging dat de app op zwart zou gaan. Een rechter heeft daar in oktober echter een stokje voor gestoken.

'Geen substantiële feedback gekregen'

"Sinds de president twee maanden geleden zijn voorlopige akkoord heeft gegeven, hebben wij gewerkt aan een voorstel dat tegemoet komt aan de zorgen", zegt TikTok in de verklaring. "We hebben gedetailleerde oplossingen voorgesteld, maar geen substantiële feedback gekregen."

Volgens een journalist van techsite The Information heeft het moederbedrijf van TikTok vorige week een herstructureringsvoorstel naar de overheid gestuurd en daar nog niks over gehoord:

De video-app van Chinese makelij ligt al maanden onder vuur in Washington, aangevoerd door president Trump. De beschuldiging is dat de gegevens van Amerikaanse gebruikers in handen kunnen komen van de Chinese overheid. Bewijs hiervoor is tot nu toe niet gegeven.

Eerst Microsoft, toen Oracle

Onder druk van onder anderen Trump is TikTok in gesprek gegaan over, in eerste instantie, een overname door Microsoft. Die liep spaak, onder meer omdat China te kennen gaf dat er toestemming nodig zou zijn voor een overname en het was de vraag of die er wel zou komen. Uiteindelijk werd een voorlopig akkoord bereikt met Oracle; het bedrijf zou in de app investeren en garant staan voor het beschermen van de gebruikersdata.

De vraag is of Joe Biden straks als president dezelfde toon zal aanslaan richting TikTok. Een tech-adviseur van hem zegt tegen zakenzender CNBC dat hier nog geen standpunt over is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl