NOS Nieuws

Hoe India in het festivalseizoen de economie probeert aan te jagen

De Indiase economie is zwaar geraakt door de coronamaatregelen, zwaarder dan de meeste andere grote economieën in de wereld. De Indiase regering hoopt dat het traditionele festivalseizoen de komende maanden het tij kan keren.

Toen India eind maart in lockdown ging, raakten honderden miljoenen mensen in elk geval tijdelijk hun inkomsten kwijt en de industrie kwam tot stilstand. In het eerste kwartaal van het financiële jaar 2020-21, van april tot juni, kromp de economie met 23,9 procent. Het IMF voorspelt over het hele jaar een krimp van ruim 10 procent, en verwacht dat het jaren kan duren voordat het land er bovenop komt.

De regering kondigde deze maand een nieuw stimuleringspakket aan, gericht op het festivalseizoen. Van oktober tot december zijn er allerlei belangrijke feestdagen, zoals Dussehra, Divali en Kerst. "Deze periode is heel belangrijk voor consumptie en economische groei", zegt econoom Devendra Kumar Pant. "Veel hindoes geloven dat het geluk brengt om grote uitgaven in deze periode te doen. Zelfs armere mensen geven in deze periode gewoonlijk meer uit dan de rest van het jaar."

Devendra Kumar Pant

Dit jaar is consumptie ter waarde van ruim 200 miljard euro uit de Indiase economie verdwenen, schat Pant in. Er is wel wat herstel. Zo meldde Hindustan Unilever over het afgelopen kwartaal een omzetstijging van 16 procent. Ook zijn de markten vol klanten. Maar volgens de winkeliers geven ze veel minder dan normaal uit aan dure dingen, zoals gouden sieraden, auto's en elektronica.

"Vorig jaar was het echt veel drukker", zegt Deepak Verma, de eigenaar van een mobiele telefoonwinkel op de markt Bhogal in het zuiden van Delhi. "Ik verkoop misschien 30 procent van vorig jaar in aantallen. Bovendien kiezen meer mensen voor goedkope modellen."

Winkelier Deepak Verma.

Econoom Pant verwacht weinig van het stimuleringspakket van de regering. Overheidsmedewerkers krijgen een voorschot op hun bonus en daarnaast de gebruikelijke reisbonnen in contant geld betaald. "Alleen mensen met een vaste baan en salaris profiteren dus. Dat is een heel klein deel van de bevolking. Bovendien is de stemming pessimistisch. De tijden zijn onzeker. Daarom zullen zij het grootste deel van het extra geld sparen, in plaats van uitgeven. Dit gaat nauwelijks effect hebben op een economie van het formaat van India."

Volgens Pant zou het beter zijn om geld te geven aan arme mensen, die nu hun baan kwijt zijn. "Als je hen 100 roepies geeft, dan geven ze ook 100 roepies uit. Laat hen geld uitgeven. Dan komt er weer vraag in het systeem, wat geleidelijk aan ook weer zal leiden tot meer productie. Als de economie herstelt, kan de regering die stimulering weer terugtrekken."

Zolang er niet meer geld wordt uitgegeven, verwacht Pant geen positieve groei meer in het derde en vierde kwartaal van dit financiële jaar, dat nog tot eind maart duurt. "Volgend jaar zal het wel weer aantrekken, maar voorlopig blijft het zeer traag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl