Sharon Dijksma, de nieuwe burgemeester van Utrecht
NOS NieuwsAangepast

Sharon Dijksma wordt de nieuwe burgemeester van Utrecht

De gemeenteraad van Utrecht heeft Sharon Dijksma voorgedragen als nieuwe burgemeester. Ze is nu nog wethouder verkeer en vervoer in Amsterdam voor de PvdA.

Dijksma (49) wordt de opvolger van Jan van Zanen, die sinds 1 juli burgemeester van Den Haag is. Na zijn vertrek werd de functie waargenomen door Peter den Oudsten, oud-burgemeester van Groningen.

De afgelopen maanden heeft de Utrechtse vertrouwenscommissie met een aantal kandidaten sollicitatiegesprekken gevoerd. Twee van hen zijn vanavond voorgesteld aan de gemeenteraad die uiteindelijk koos voor Dijksma. Ze kreeg de voorkeur, onder meer vanwege haar brede netwerk en bestuurlijke ervaring.

"Wij hebben er vertrouwen in dat Sharon Dijksma zal handelen met praktische wijsheid, zelfbewustzijn en dat ze laat zien wat ze doet ten dienste van anderen", zei GroenLinks-raadslid Heleen de Boer die de voordracht bekendmaakte.

Jongste Kamerlid ooit

Dijksma was voor ze in de Amsterdamse raad kwam Tweede Kamerlid en staatssecretaris in verschillende kabinetten. In 1994 werd ze op 23-jarige leeftijd gekozen als jongste Kamerlid ooit. Ze hield zich in de Tweede Kamer bezig met onderwijs en sociale zaken.

In 2007 werd ze staatssecretaris van Onderwijs in het kabinet Balkenende-IV en in 2012 bekleedde ze in het kabinet Rutte-II de functie van staatssecretaris van Economische Zaken. In 2015 volgde ze de afgetreden Wilma Mansveld op als staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu. Twee jaar geleden vertrok ze uit Den Haag om wethouder te worden in Amsterdam.

Sharon Dijksma 'wil een burgemeester voor alle Utrechters zijn'

Dijksma zei in een reactie via een videogesprek dat ze hoopt snel 'live' te kunnen kennismaken met de raadsleden. Ze stelde dat ze de burgemeester wil zijn van alle Utrechters en dat ze ernaar uitziet om ook alle inwoners van Utrecht te ontmoeten.

Ook zei ze dat ze snel met haar gezin naar Utrecht wil verhuizen om "te gaan wonen in deze prachtige stad".

Jonge vrouw

27 mensen solliciteerden naar de vacature van burgemeester van Utrecht, elf vrouwen en zestien mannen. De inwoners van Utrecht lieten in een peiling weten een voorkeur te hebben voor een jonge vrouw.

De aanbeveling van de Utrechtse gemeenteraad gaat nu naar minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Doorgaans wordt de voordracht van de gemeenteraad gevolgd. Formeel benoemt uiteindelijk koning Willem-Alexander de nieuwe Utrechtse burgemeester.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl