De Erasmusbrug tijdens de Museumnacht in 2019
In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

Door beveiligingslek kon iedereen de kleur van de Erasmusbrug aanpassen

Tot vanmiddag kon iedereen de kleur van de verlichting van de Erasmusbrug in Rotterdam aanpassen. Het systeem waarmee dat wordt geregeld was niet beveiligd met een wachtwoord, ontdekte een nieuwsgierige inwoner van de stad.

In een reportage van de regionale omroep Rijnmond was vorig jaar te zien hoe een beheerder de kleur van de brug aanpaste met zijn tablet. Dat wordt tientallen keren per jaar gedaan, bijvoorbeeld op Koningsdag of Bevrijdingsdag.

Een man ging na het bekijken van de reportage op internet op zoek naar het systeem achter de verlichting en ontdekte dat hij er zomaar in kon. Hij bleek ook de kleur van de verlichting van de Hofpleinfontein in de stad te kunnen veranderen.

De Rotterdammer meldde zijn ontdekking bij techjournalist Daniël Verlaan van RTL Nieuws. "Je kon het systeem gewoon bezoeken via je internetbrowser", zegt Verlaan tegen Rijnmond. "Als je op een knopje drukte werd de hele brug in een seconde aangepast. Ik was wel verbaasd dat dit kon."

Hier zie je hoe de verlichting van de Erasmusbrug kon worden aangepast:

Kleuren van de Erasmusbrug aanpassen met een druk op de knop

Vanmorgen meldde hij het beveiligingslek bij de gemeente Rotterdam. "De gemeente reageerde geschokt en is gelijk aan de slag gegaan om het op te lossen."

De gemeente heeft het online bedieningssysteem voor de Erasmusbrug en de Hofpleinfontein uitgeschakeld. Als de verlichting moet worden aangepast, kan dat voorlopig alleen op locatie.

"Uiteraard is het niet de bedoeling dat de sierverlichting door derden kan worden aangepast", schrijft de gemeente in een reactie. "We hebben contact met de leverancier van het systeem om te kijken welke aanpassing nodig is om dit in het vervolg te voorkomen. Tot die tijd is het nieuwe bedieningssysteem buiten gebruik gesteld."

De gemeente onderzoekt of soortgelijke beveiligingssystemen dezelfde risico's lopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl