Ace Magashule
NOS Nieuws

Arrestatiebevel tegen kopstuk Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC

In Zuid-Afrika is een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de secretaris-generaal van de regeringspartij, ANC. Het gaat om Ace Magashule, die wordt verdacht van corruptie.

De verdenkingen draaien om een deal over asbestverwijdering. Toen Magashule in 2014 premier was van de provincie Vrijstaat zouden er contracten zijn gegaan naar verschillende bedrijven om daken van woningen asbestvrij te maken. In ruil daarvoor zou Magashule smeergeld hebben ontvangen. Ook vertrouwelingen van Magashule zouden van de deal geprofiteerd hebben.

De afgelopen tijd zijn al zeven verdachten aangehouden op verdenking van corruptie, onder wie een aantal regeringsfunctionarissen.

Magashule is als secretaris-generaal verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur van het ANC. Hij had nauwe banden met Jacob Zuma, die enkele jaren geleden zelf als president het veld moest ruimen wegens beschuldigingen van corruptie. De huidige president van Zuid-Afrika, Cyril Ramaphosa, beloofde corruptie juist hard aan te gaan pakken.

Desondanks bleef het Zuma-kamp, onder leiding van Magashule, aanwezig in de partij. Omdat zoveel vrienden van Zuma op prominente plekken bleven zitten, zijn veel Zuid-Afrikanen somber gestemd dat er echt schoon schip gemaakt kan worden.

Ook worden publiekelijk vraagtekens gezet bij wie er in de regering echt aan de touwtjes trekt. "Het arrestatiebevel tegen Magashule kan dus gezien worden als een overwinning van het anti-corruptiekamp", zegt correspondent Elles van Gelder.

Een woordvoerder van Magashule laat weten dat hij zich geen zorgen maakt; hij heeft naar eigen zeggen niks verkeerd gedaan.

Magashule is nog niet gearresteerd, maar een woordvoerder van justitie zegt tegen persbureau Reuters dat de verwachting is dat hij vrijdag voor de rechter verschijnt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl