NOS NieuwsAangepast

Groningse kippenboerderij geruimd vanwege vogelgriep

Op een kippenbedrijf in het Groningse Lutjegast is vogelgriep vastgesteld. Zo'n 48.000 legkippen worden geruimd om verdere verspreiding in het gebied tegen te gaan. Volgens het ministerie van Landbouw gaat het waarschijnlijk om de zeer besmettelijke variant van de vogelgriep.

Om deze reden heeft minister Schouten van Landbouw per direct een vervoersverbod afgekondigd in een straal van 10 kilometer rond het bedrijf. Dat heeft gevolgen voor zo'n twintig bedrijven in die regio.

De vogelgriep gaat al een tijdje rond in Nederland. Zo zijn er onlangs besmette wilde vogels gevonden in Friesland, Utrecht en op Ameland. In Gelderland zijn de afgelopen weken al meerdere pluimveebedrijven geruimd vanwege het besmettelijke virus.

In Nederland mogen om deze reden kippen niet meer buiten lopen: voor commerciële bedrijven geldt een ophokplicht. Ondanks de maatregelen wordt een aantal pluimveebedrijven toch getroffen oor het virus.

Raden naar bron van besmetting

Volgens Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, is het voor pluimveehouders vaak echt een raadsel hoe hun kippen besmet zijn geraakt. "Een besmetting kan al verspreid worden door bijvoorbeeld knaagdieren of door poep van wilde vogels in de buurt van de ventilatie."

Die onduidelijkheid is lastig voor de pluimveehouders, zegt De Haan. "Zo'n ruiming is traumatisch. Boeren blijven zich afvragen of ze iets fout hebben gedaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl