NOS NieuwsAangepast

Nagenoeg evenveel besmettingen als gisteren, R-getal voor het eerst onder de 1

Bij het RIVM zijn de afgelopen dag 4695 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 6 minder dan gisteren.

Ten opzichte van een week eerder is het aantal nieuwe besmettingen afgelopen week fors gedaald. In een week tijd zijn er 43.624 nieuwe positieve tests bij het RIVM gemeld. Een week eerder waren dat er 64.036. Dat is een afname van 32 procent. Vorige week daalde het aantal besmettingen met 5 procent.

Ook het percentage positieve tests is gedaald. Van alle mensen die getest werden was 14,5 positief. Een week eerder was dat 16,6 procent.

Het R-getal is voor het eerst in deze tweede coronagolf onder de 1 gezakt. Het zogenoemde besmettingsgetal R was op 23 oktober 0,91. Dat betekent dat 100 mensen samen 91 anderen besmetten. Alleen als de R onder de 1 zakt, neemt de verspreiding van het virus af.

'Niet genoeg'

"We zien een daling van het aantal besmettingen met ongeveer een derde ten opzichte van vorige week. En die daling doet zich ook voor in de ziekenhuisopnames dus dat is een positief geluid", zegt Aura Timen, hoofd Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding bij het RIVM.

Toch is het niet genoeg, waarschuwt ze. "We zien er iedere week nog steeds ongeveer 40.000 nieuwe meldingen bij komen en dat moet natuurlijk naar beneden. Eigenlijk willen we weer naar de situatie waar we onder de 7 per 100.000 per dag zitten. En daar zijn we nog lang niet."

'Minder luchtwegklachten'

Naast een daling van het aantal positieve tests neemt ook het aantal afgenomen tests af. Dat kan volgens Timen ermee te maken hebben dat mensen, doordat ze meer afstand van elkaar houden, minder vaak last hebben van luchtwegklachten omdat ze elkaar niet aansteken met verkoudheid of griep.

"Ik zie deze week echt als een tussenstand-week waarin we nog niet met zekerheid kunnen zeggen welke maatregelen veilig versoepeld kunnen worden. Volgende week kunnen we de balans opmaken en kijken welke kant het opgaat. Dan hopen we de effecten van de extra aanscherping beter te kunnen zien."

258 opnames op verpleegafdelingen, 39 erbij op de IC

Er zijn 258 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 81 nieuwe opnames meer dan gisteren.

Op de intensive care werden 39 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat is 1 nieuwe opname minder dan gisteren.

NOS op 3 legde eerder al uit dat een klein verschil achter de komma in het R-getal al een groot verschil kan maken:

Doordat er al een week meer mensen worden ontslagen uit het ziekenhuis dan worden opgenomen, daalt het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis ligt. In totaal liggen er nu 2295 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2317), van wie 598 op de IC (gisteren: 600). Een week geleden, op het voorlopige hoogtepunt van de tweede golf, lagen er nog 2653 coronapatiënten in het ziekenhuis.

565 doden in een week

Afgelopen week zijn er door de GGD's 565 doden gemeld bij het RIVM, van wie 98 vandaag. Een week eerder waren dat er 435. In totaal zijn er nu 8141 bevestigde coronapatiënten overleden aan het virus.

Of het aantal doden verder stijgt hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er waren op 8 november 658 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 611. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl