De jumbojets van Lufthansa op Twente Airport
In samenwerking met
RTV Oost
NOS Nieuws

Onderzoek naar conflict over geparkeerde Boeings op Twente Airport

Er komt een onderzoek naar het conflict tussen de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en Twente Airport over zes Boeing 747's van Lufthansa die afgelopen zomer op het vliegveld zijn gestald.

Het geschil ontstond toen Lufthansa drie vliegtuigen wilde laten vertrekken en de inspectie daar een stokje voor stak.

Volgens de ILT heeft Twente Airport alleen een vergunning voor het landen van Boeing 747's om ze ter plaatse te laten ontmantelen. De landingsbaan beschikt volgens de inspectie niet over de infrastructuur om zeer zware vliegtuigen zoals de 747 te laten opstijgen.

Ontheffing

De inspectie stelt dat Twente Airport vanaf het begin wist dat de Boeings niet meer mochten opstijgen; het vliegveld bestrijdt dat. Een kort geding kon op het laatste moment worden voorkomen via een eenmalige ontheffing van de ILT. Vorige week vertrok het eerste toestel vanaf de luchthaven.

Een intern onderzoek bij Twente Airport moet nu duidelijk maken hoe het conflict kon ontstaan en of er maatregelen nodig zijn, meldt RTV Oost. Dat onderzoek komt er op verzoek van de gemeente Enschede en de provincie Overijssel, de aandeelhouders van het vliegveld.

De Boeings kwamen in juli naar Twente Airport; zulke beelden waren ze daar toen niet gewend:

Twente Airport doet goede zaken als parkeerplaats voor vliegtuigen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl