ANP

Goedemorgen! Het is Dag van de Mantelzorg; voor veel mensen is de verzorging van een familielid of vriend in coronatijd extra zwaar. En regeringsleiders gaan met elkaar in gesprek over jihadistisch terrorisme in Europa.

Wekdienst liever luisteren?

Het weer: hier en daar wat regen en verspreid over het land wat mist. Vooral in het noordoosten blijft de mist lang hangen. Later ook enkele buien en vrij veel bewolking. In de mist wordt het een graad of 8, in de rest van het land maximaal 15 graden.

Weer Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Een groepje Europese regeringsleiders praat op een 'minitop' over de recente jihadistische aanslagen in Europa. Deelnemers zijn EU-president Michel, voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen en de leiders van Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland. Zij hopen een antwoord te vinden op het geweld van de afgelopen tijd in onder meer Wenen en een voorstad van Parijs, waar de Franse leraar Samuel Paty werd onthoofd.
  • Het is de Dag van de Mantelzorg. In Nederland zijn zo'n 4,4 miljoen mensen mantelzorger. Zo'n 750.000 daarvan zijn overbelast, en door de coronacrisis ligt er vaak nog meer druk op hen.
  • In het Vaticaan wordt het rapport over kardinaal McCarrick gepresenteerd. De voormalig kardinaal en aartsbisschop van Washington raakte zijn titel kwijt omdat hij in verband gebracht wordt met seksueel misbruik van jongens en mannen. De vraag is of het Vaticaan van dat seksueel misbruik wist.

Wat heb je gemist?

Rusland, Armenië en Azerbeidzjan hebben een overeenkomst gesloten waardoor de oorlog in de regio Nagorno-Karabach vandaag wordt beëindigd. De premier van Armenië zei dat hij het land de komende dagen zal toespreken, maar gaf geen verdere details. Na de bekendmaking van het bestand gingen in Armenië duizenden mensen uit protest de straat op. Sommigen drongen het regeringsgebouw binnen, op zoek naar de premier, maar die was er niet.

De gevechten tussen Armenië en Azerbeidzjan om Nagorno-Karabach laaiden eind september op. De regio wordt gecontroleerd door Armenië, maar hoort volgens de Verenigde Naties bij Azerbeidzjan.

Sommige Armeniërs reageerden woedend op het akkoord; ze drongen een regeringsgebouw binnen en richtten daar vernielingen aan:

Woedende Armeniërs dringen regeringsgebouw binnen en richten vernielingen aan

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Het pistool dat Sean Connery gebruikte in de eerste James Bond-film, wordt geveild. Het gaat om een Walther PP, een semi-automatisch wapen. Volgens het veilinghuis in Hollywood moet het iconische item tussen de 150.000 en 200.000 dollar opbrengen.

Sean Connery, de acteur die aan het begin stond van de James Bond-films, overleed op 31 oktober op 90-jarige leeftijd.

Fijne dag!

STER reclame