Klaver bij de presentatie van de lijst
NOS Nieuws

Kandidatenlijst GroenLinks: merendeel vrouw en veel onder de 40

GroenLinks gaat de verkiezingsstrijd in met een lijst waarvan 60 procent vrouw is. Ook is 70 procent van de kandidaten onder de 40 jaar. De concept-kandidatenlijst is vanavond bekendgemaakt.

Gisteren werd al duidelijk dat Kamerlid Corinne Ellemeet de nummer 2 op de lijst wordt, achter lijsttrekker Jesse Klaver. Ook verder staan in de top van de lijst vooral huidige Kamerleden. Op 3 staat Tom van der Lee, de klimaatwoordvoerder van de fractie, gevolgd door Kamerlid Laura Bromet.

De hoogste nieuwe binnenkomer is Senna Maatoug (1989) op 5. Ze is een beleidseconoom die bij de ministeries van Sociale Zaken en Financiën en bij de Sociaal-Economische Raad heeft gewerkt.

Senna Maatoug

Op nummer 9 staat Kauthar Bouchallikht, volgens de kandidatencommissie "een icoon uit de nieuwe klimaatgeneratie". Ze is onder meer voorzitter van de Stichting Groene Moslims.

Kauthar Bouchallikht

Opvallend is verder dat de huidige Kamerleden Nevin Özütok en Tom van den Nieuwenhuizen relatief laag op de lijst staan, op respectievelijk 17 en 22. Op dit moment heeft GroenLinks veertien zetels in de Tweede Kamer, in de peilingen houdt de partij dat aantal ongeveer.

Volgens partijleider Klaver staat de lijst vol met "absolute toppers". Hij wil GroenLinks na de verkiezingen van volgend jaar maart voor het eerst in de geschiedenis in de regering brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl