NOS NieuwsAangepast

Podcast Oog: vrijheid van meningsuiting en leven na de drank

In de Tweede Kamer ging het deze week onder meer over de vrijheid van meningsuiting, naar aanleiding van de moord op de Franse leraar Samuel Paty. Ook in Nederland lijkt de vrijheid van meningsuiting weer het gesprek van de dag te zijn sinds een docent moest onderduiken na het bespreken van islamitische cartoons tijdens de les.

Het werd een Kamerdebat met veel emoties, waarin een belangrijke vraag centraal stond: hoe zit het eigenlijk met die vrijheid van meningsuiting? Wat mag wel en wat mag niet? Ingrid Leijten (Universiteit Leiden) vertelt in Met het Oog op Morgen alles over artikel 7 van onze grondwet. "De vrijheid van meningsuiting is hele belangrijk, maar niet absoluut", zegt ze. "Er is ruimte in de wet om dit recht te beperken, bijvoorbeeld als het gaat om groepsbelediging of haatzaaiing. Maar aangezien de vrijheid van meningsuiting zo'n cruciaal recht is, moeten de beperkingen zo minimaal mogelijk zijn."

Verder in de podcast hoor je presentator Koos van Plateringen. In de podcast Eerlijk over Alcohol vertelt hij openhartig over zijn liefde voor de drank. "Ik dronk heel veel in het weekend. Doordeweeks helemaal niet, maar dan was ik bezig met het toeleven naar het weekend, om totaal dronken te worden." Hij staat inmiddels drie jaar droog.

Ook Tom Bart van Jellinek schuift aan en beantwoord de vraag die veel mensen wellicht hebben: Wanneer is alcoholgebruik nou eigenlijk problematisch? "Dat ligt niet per se aan de hoeveelheid die iemand drinkt, maar naar de gevolgen van drinken op je leven. Heb je bijvoorbeeld sociale, financiële of lichamelijke problemen? Of hoor je wel eens: Je drinkt teveel? Dat zijn signalen dat je misschien een probleem hebt", aldus Bart.

Deze aflevering van Het Beste uit het Oog kun je hier beluisteren. Bevalt het? Vergeet je dan niet te abonneren!

Onze podcasts:

De Dag: elke werkdag twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Met het Oog op Morgen: elke dag een overzicht van het nieuws, een blik in de ochtendkranten en het betere journalistieke interview.

De NOS op 3 Tech Podcast: iedere donderdag praten Casper Meijer of Jonna ter Veer en hun gasten je bij over het laatste nieuws uit de wereld van technologie en sociale media.

Het Beste uit het Oog: iedere zaterdag selecteert de redactie van Met het Oog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week.

De Stemming van Vullings en Van der Wulp: elke vrijdag een nieuwe aflevering waarin de politieke week wordt doorgenomen. Gemaakt door NOS en EenVandaag.

NOS Voetbalpodcast: iedere maandag nemen voetbalcommentatoren de week door, met anekdotes van experts en vooruitblikken op komende wedstrijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl