AZ breekt met overtuigend spel de schwung van Heerenveen

Bekijk de samenvatting van sc Heerenveen - AZ

AZ heeft zich, na een slechte wedstrijd in de Europa League afgelopen week, weten te revancheren tegen sc Heerenveen. De Alkmaarders waren met 3-0 te sterk.

Hoewel AZ sterker begon aan de wedstrijd, was de eerste grote kans voor de Friezen. Rodney Kongolo stuurde Mitchell van Bergen met een mooie steekpass de diepte in, maar de daaropvolgende voorzet bereikte topscorer Henk Veerman niet. Dat leidde tot de nodige frustratie bij de spits van Heerenveen.

Halverwege de eerste helft volgde de eerste grote kans voor AZ. Calvin Stengs probeerde het met een volley na een voorzet van Jesper Karlsson, maar Erwin Mulder bracht redding.

Kort daarna kwam de doelman van Heerenveen oog in oog te staan met Teun Koopmeiners, die na een handsbal van Jan Paul van Hecke mocht aanleggen vanaf de penaltystip. De aanvoerder van AZ, die zijn laatste twee strafschoppen in de eredivisie had gemist, schoot onberispelijk binnen.

sc Heerenveen-spits Henk Veerman

AZ ging uiteindelijk met het beste van het spel en een comfortabele 2-0 voorsprong de rust in. Het tweede doelpunt leek op naam te komen van Albert Gudmundsson, die in de basisopstelling stond in plaats van Myron Boadu. De spits gleed samen met Lucas Woudenberg in op een voorzet van Owen Wijndal, maar het was de Heerenveen-verdediger die de bal raakte en dus in eigen doel schoot.

Heerenveen kende met een derde plek op de ranglijst tot nu toe een uitstekende seizoenstart, maar werd door AZ resoluut weer met beide benen op de grond gezet. Aan het begin van de tweede helft kreeg de thuisploeg opnieuw een dreun van AZ. De goed spelende aanvaller Karlsson beloonde zichzelf en schoot raak.

Het doelpunt bleek het laatste hoogtepunt van de wedstrijd. De Alkmaarders werden zo nu en dan nog gevaarlijk en hielden de wedstrijd onder controle. Heerenveen, dat na enkele magere jaren inmiddels onder trainer Johnny Jansen is opgeleefd, vond geen moment de schwung van de voorbije weken.

Pas vlak voor tijd werden de Friezen weer een keer gevaarlijk, maar Van Bergen schoot de bal op de paal.

Jansen: 'Wij moeten leren van AZ', Koopmeiners blij met rake penalty