Nederlandse ondernemers in de sneeuw: 'Het wordt een pittig seizoen'
Aida Brands
redacteur Economie
Aida Brands
redacteur Economie
Nederlandse ondernemers in de skigebieden kijken bezorgd naar het komende winterseizoen. Premier Rutte deed dinsdag de oproep om tot halverwege januari niet naar het buitenland te reizen. De NOS sprak drie ondernemers over de impact van de coronacrisis op hun bedrijf.
"Het was vorig jaar al een kort seizoen en nu staat dit jaar ook op losse schroeven", zegt Annelot Bartels, die sinds 2011 in de winter in Oostenrijk woont. Zij en haar Oostenrijkse vriend zijn ski- en snowboardgids en runnen daarnaast een skischool. Bovendien verhuren ze appartementen in hun Haus Freeride. Ze leerden elkaar kennen toen ze lesgaven bij een skischool.
Ze moeten het vooral van het wintertoerisme hebben en dat zal dit jaar een stuk minder zijn dan voorgaande jaren. Veel Europese overheden raden burgers aan niet naar het buitenland te reizen. "De Engelsen lijken ook niet te komen dit jaar", zegt Bartels.
Arno de Jong merkt dat er nu veel minder toeristen zijn die hun sneeuwvakantie vooruit boeken. Hij heeft nog geen boekingen uit Nederland. "Heel veel mensen willen afwachten en beslissen waarschijnlijk pas last minute of ze komen."
Met zijn partner Jessica vertrok hij dertien jaar geleden naar de Franse Alpen. Hun verhuizing was te zien in het tv-programma Ik Vertrek. Hun bedrijf AlpAdventures biedt geheel verzorgde reizen in de sneeuw aan.
De Jong is blij dat ze hun risico's een beetje hebben gespreid, zodat de coronacrisis niet in één klap hun hele inkomen wegvaagt. "We hebben geen klassieke onderneming. Naast ons bedrijf werken we allebei als freelancer." Zo heeft Jessica een eigen cateringbedrijf en is hij bergwandelgids die ook wandelingen met sneeuwschoenen aanbiedt.
Goede zomer
Afgelopen zomer zagen ze juist heel veel toeristen komen. "Het was een van de beste zomers ooit. Mensen leken door de voorafgaande lockdown een enorme behoefte te hebben aan de natuur in de bergen", zegt De Jong.
Vanessa van Hemert en haar man Dennis Henebiens hadden ook een goede zomer met hun Pension Erdlinger. Maar afgelopen week kregen ze annuleringen. "Normaal gesproken is ons pension nu al wel volgeboekt voor de kerstvakantie en krokusvakantie. Nu is dat nog niet zo", zegt Van Hemert bezorgd.
Twee jaar geleden vertrokken ze naar Oostenrijk en openden ze een pension. Ook zij waren toen te zien in Ik Vertrek. "Dennis zei al jaren dat hij in de bergen wilde wonen. Op een gegeven moment was ik het zat en besloten we gewoon te gaan." Binnen een paar maanden waren ze verhuisd naar het plaatsje Mallnitz.
Ze hebben een jaar normaal kunnen draaien en toen brak de coronacrisis uit. "In eerste instantie deden we een beetje lacherig over de situatie in China, maar binnen een maand moest hier in Oostenrijk ook de boel op slot", zegt Van Hemert. De grens ging dicht en een paar weken zagen ze geen enkele toerist.
Staatssteun
Volgens Van Hemert zijn er in Oostenrijk verschillende fondsen waar ondernemers kunnen aankloppen voor financiële hulp. "Het is veel papierwerk maar uiteindelijk krijg je het wel." Daarnaast heeft de Oostenrijke overheid de btw verlaagd voor de horeca. De prijzen voor bijvoorbeeld een biertje zijn niet verlaagd, waardoor horecaondernemers meer geld overhouden.
De Jong, in Frankrijk, is ook tevreden met de staatssteun daar. Hierdoor kunnen zij voorlopig overeind blijven. "Voorlopig zitten we niet in grote problemen. Dat maakt de stress minder."
Wat nu?
Op dit moment zijn Frankrijk en Oostenrijk oranje gebied. Bovendien is het nog niet duidelijk wanneer de Franse skigebieden weer opengaan en in Oostenrijk is de après-ski dit jaar verboden. Toch zijn de drie ondernemers ook optimistisch en kijken ze naar nieuwe kansen. Zo willen Bartels en haar vriend komende zomer trailruns aanbieden.
Van Hemert opent binnenkort een horecatent naast het treinstation in het dorp. De Jong wil met zijn partner de krachten bundelen. Hij neemt gasten mee op een wandeltocht om halverwege zijn vrouw te treffen voor een lunch in de buitenlucht. "Ik geloof niet in tegenvallers, alleen in uitdagingen."
De drie ondernemers betwijfelen of het een verloren seizoen wordt. Als er geen echt negatief reisadvies komt, dan denken de ondernemers dat er toch nog wel wat toeristen komen.