NOS Nieuws

Sportvliegtuig botst vermoedelijk met drone en maakt voorzorgslanding

Een sportvliegtuig dat gistermiddag noodgedwongen terugkeerde naar Eindhoven Airport na een botsing, is vermoedelijk geraakt door een drone. Niemand raakte gewond, maar het toestel is wel beschadigd geraakt, meldt de politie.

Het vliegtuigje vloog gisteren rond 15.00 uur op ongeveer 600 meter hoogte boven de plaatsen Aalst (Gld.) en Veen (N-B.) toen de twee inzittenden een harde klap hoorden. Ze besloten direct terug te keren naar Eindhoven Airport.

De piloot vroeg de luchtverkeersleiding het landingsgestel op schade te inspecteren. Daarop werd een Apache-helikopter van de Koninklijke Luchtmacht die in de buurt vloog op het toestel afgestuurd. Er bleek geen grote schade te zijn en het vliegtuigje kon veilig landen.

Bij nadere inspectie werd een deuk geconstateerd op de neus van het toestel. Ook bleek de propeller te zijn beschadigd. Sporenonderzoek door het team Luchtvaartoezicht van de Landelijke Eenheid sluit uit dat de schade het gevolg is van een botsing met een vogel. De politie gaat ervan uit dat de schade is veroorzaakt door een drone.

De politie zoekt getuigen en wil graag in contact komen met de bestuurder van de drone. Voor drones geldt een hoogtelimiet van 120 meter. Ook moeten ze in het zicht van de bestuurder blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl