Alleen de zijkant van het gebouw in Leidsche Rijn staat nog Rogier Boogaard

Een felle brand heeft vanochtend een gebouw van het theatergezelschap NUT in de Utrechtse nieuwbouwwijk Leidse Rijn in de as gelegd. Ook een buurthuis en een sociale welzijnsorganisatie in hetzelfde gebouw liepen schade op. De politie heeft vier minderjarige jongens op verdenking van brandstichting opgepakt.

Nieuw Utrechts Toneel (NUT) is een klein gezelschap dat vanuit en in de nieuwbouwwijk vooral locatietheater maakt. Onbegrijpelijk dat het pand in brand is gestoken, zegt Neeltje van Balkom van NUT bij RTV Utrecht. "We voelen ons hier in Leidsche Rijn thuis en veilig. En nemen een rol in dit stadsdeel om ervoor te zorgen dat het interessanter en rijker wordt."

Hele hebben en houwen verbrand

Na de brand, die rond 02.30 uur ontstond, is dat onmogelijk geworden. "Je wilt eigenlijk graag naar binnen om nog iets te vinden dat heel is. Maar het is snel duidelijk dat dat niet gaat. Alles is uitgebrand. Alles is weg", aldus Van Balkom. "Studiolichten, mengtafels, het kantoor. Ons hele hebben en houwen is verbrand. En dat geldt ook voor de anderen in het pand."

Bijna de hele ochtend waren de hulpdiensten de enige die naar binnen mochten. "Die waren nog aan het nablussen, aan het zorgen dat de boel veilig wordt voor de omgeving."

Het zijn nog kinderen

Direct na de brand zijn vier jongens van 16 en 17 oud uit Maarssen en Vleuten aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de brand. "Heel tragisch", zegt Van Balkom. "Wat moet je daarvan zeggen? Het zijn nog kinderen. Al is het niet goed te praten natuurlijk." Van Balkom benadrukt dat ze dit graag aan de politie overlaat. "Dit is een zaak voor hen. Wij hebben onze handen vol aan het herstellen."

STER reclame