Vertegenwoordigers van verschillende geloofsgemeenschappen herdenken de slachtoffers
NOS NieuwsAangepast

Moskee van aanslagpleger Wenen moet deuren sluiten

De Oostenrijkse regering sluit een moskee en een islamitische vereniging in Wenen. Die twee plekken zijn vaak bezocht door de moslimterrorist die afgelopen maandag in Wenen vier mensen doodschoot.

Volgens minister Raab van Integratie is de terrorist op de twee locaties geradicaliseerd. Eerder waren er berichten dat meer moskeeën in Oostenrijk dicht zouden moeten, maar daarvan bleek vanmiddag op een persconferentie van Raab geen sprake.

Ze zei dat de sluiting geen aanval is op de islam en de moslims in Oostenrijk. "Het is een aanval op het misbruik van religie voor een radicaal doel."

Huiszoekingen in Oostenrijk en Duitsland

De 20-jarige moslimextremist opende maandag op verschillende plekken in het centrum van Wenen het vuur op willekeurige voorbijgangers. Vier mensen werden gedood en meer dan twintig raakten gewond.

De aanslag veroorzaakte paniek in het centrum van Wenen, ook omdat er rekening mee werd gehouden dat er meerdere daders waren. Later bleek uit onderzoek dat de dader alleen handelde. IS heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

De afgelopen dagen zijn zestien mensen opgepakt die contact zouden hebben gehad met de dader. Onderzocht wordt nu wat hun rol is geweest. Acht van hen zijn eerder veroordeeld, onder meer voor terrorisme. In verscheidene steden, ook in Duitsland, zijn huiszoekingen gedaan.

'Dader niet goed in de gaten gehouden'

Minister Nehammer van Binnenlandse Zaken erkende vanmiddag dat er grote fouten zijn gemaakt door de Oostenrijkse veiligheidsdienst. De dader van de aanslag in Wenen was daar bekend, maar Nehammer zegt dat ze hem beter in de gaten hadden moeten houden en als een groter risico hadden moeten inschatten.

Eerder werd al bekend dat de Slowaakse autoriteiten Oostenrijk hadden gewaarschuwd voor de man, omdat hij in Slowakije munitie probeerde te kopen.

Oostenrijk onderzoekt nu wat er precies verkeerd is gegaan. In afwachting van de resultaten van dat onderzoek heeft de verantwoordelijke chef van de veiligheidsdienst tijdelijk zijn werk neergelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl