De restanten van de tenten en hokjes in het bedoeïenendorp
NOS Nieuws

Israël sloopt groot deel van bedoeïenendorp in Palestijns gebied

De Israëlische autoriteiten hebben dinsdag een groot deel van een Palestijns bedoeïenendorp op de Westelijke Jordaanoever gesloopt. Dat melden de Verenigde Naties en diverse hulporganisaties in het gebied. Door de sloop zouden ruim zeventig bewoners dakloos zijn geworden, onder wie meer dan veertig kinderen.

Bij de actie heeft Israël volgens de VN in totaal 76 constructies vernietigd, waaronder tenten, toiletten en beschuttingen voor vee. Een woordvoerder zegt dat er in tien jaar tijd niet zo'n grote sloopactie heeft plaatsgevonden en spreekt van een ernstige schending van het internationale recht.

'Illegale bouw'

De Israëlische autoriteiten bevestigen dat ze een 'handhavingsactie' hebben uitgevoerd, maar zeggen dat het gaat om slechts zeven tenten en acht hokken. Die zouden illegaal zijn neergezet, in een oefengebied van het Israëlische leger.

De Europese Unie keurt de sloop in een reactie af en roept Israël op te stoppen met het vernietigen van Palestijnse constructies. Volgens een woordvoerder bevestigt de actie "de betreurenswaardige trend van inbeslagnames en sloopacties".

Sinds het begin van het jaar heeft Israël volgens de VN bijna 700 constructies vernietigd op de Westelijke Jordaanoever, inclusief in Oost-Jeruzalem. Daarbij zouden meer dan 800 Palestijnen dakloos zijn geraakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl