
Inmiddels 8 miljoen mensen in donorregister
Steeds meer mensen leggen in het donorregister vast wat er na hun dood met hun organen en weefsels moet gebeuren. Minister Van Ark voor Medische Zorg laat weten dat er sinds vandaag 8 miljoen ingevulde keuzes in het register staan.
Op 1 juli van dit jaar ging de nieuwe donorwet in. Mensen die hun keuze, ondanks herhaalde verzoeken, niet hebben geregistreerd, worden sinds die wetswijziging als orgaandonor aangemerkt.
Brieven
In de aanloop naar het van kracht worden van de wet steeg het aantal inschrijvingen in het register al behoorlijk, maar sinds 1 juli gaat het nog harder. In juni stond de teller nog op 7,1 miljoen, nu is dat dus 8 miljoen. Vrijwel zeker komt die toename door de brieven die mensen van de overheid hebben ontvangen als ze nog geen keuze hadden gemaakt.
Meer dan de helft van de mensen die een keuze hebben ingevuld (51,1 procent) zegt ja tegen orgaandonatie. Ruim een derde (37,6 procent) wil geen donor zijn en 11,3 procent laat de keuze aan iemand anders over.
Minister Van Ark roept iedereen die nog geen keuze heeft gemaakt op dat alsnog te doen. "Want als je zelf een keuze invult, is het na je overlijden voor je partner of familie duidelijk hoe jij dacht over het doneren van organen en weefsels."
Verheugen op een testconcert Hazes: 'Blije gezichten en belangrijke data'
Het optreden van André Hazes is een experiment om te onderzoeken hoe grotere groepen mensen veilig samen kunnen komen in coronatijd.
- liveblog
Campagneblog: Ploumen noemt Rutte 'wolf in schaapskleren' • Baudet vraagt om afstand op rally
Je vindt hier het nieuws in aanloop naar de verkiezingen.
Boswachters vrezen coronadrukte: 'Verstoor kraamkamer natuur niet'
Natuurorganisaties maken zich zorgen over coronadrukte in de natuur nu het broedseizoen voor de deur staat.