NOS Nieuws

'Ophef over cartoon is pas ontstaan na de dood van die Franse leraar'

Leerlingen op het Emmauscollege in Rotterdam reageren verdeeld op het nieuws dat een van hun leraren ondergedoken is omdat hij op internet is bedreigd. Volgens de een was de leraar Nederlands oké, een ander verwacht excuses, want "sommige islamitische kinderen zijn boos".

Steen des aanstoots is een cartoon van tekenaar Joep Bertrams, waarop iemand met een Charlie Hebdo-shirt is onthoofd door een jihadist. Toch steekt hij nog zijn tong uit naar zijn verbaasde moordenaar. De cartoon hing al vijf jaar in het klaslokaal van de leraar, zonder problemen.

Tot een leerling er een foto van maakte en die op Instagram plaatste, waarna een verbale afrekening begon. De bedreigingen werden zo hevig dat de leraar is ondergedoken en de school aangifte heeft gedaan.

Impact moeilijk te peilen

Op het Emmauscollege in Rotterdam is het toetsweek, dan zijn er geen lessen. Dat maakt het lastig om over de ondergedoken leraar te praten. De impact van de gebeurtenissen is dan ook moeilijk te peilen.

"Ik vind het best heftig, want het was gewoon een klein iets", zegt een leerling:

Leerlingen Emmauscollege Rotterdam reageren op bedreiging om spotprent

"Het is een goede leraar", zegt een leerling, die de actie om van de cartoon een foto op internet te zetten niet kan waarderen. "Je neemt de leraar dan toch een soort van in de zeik", zegt hij. Hij merkt dat de sfeer op school iets anders is, maar dat kan ook door de toetsweek komen.

Volgens hem is de ophef pas ontstaan toen de Franse leraar Samuel Paty werd vermoord nadat hij cartoons met daarop de profeet Mohammed had behandeld in de klas. Van de islam mag je profeten niet afbeelden. "Dat komt dan nu na vijf jaar naar buiten, nu die Franse leraar is vermoord, en wordt er een groot probleem van gemaakt."

Willekeurige jihadist

Het zou volgens deze jongen goed zijn als er op scholen, ook al op de basisschool, meer gesproken zou worden over wat je wel en niet mag zeggen. Een andere leerling is negatiever. "Er zijn veel islamitische kinderen op de school en die zijn gekwetst." Zelf heeft hij er niet zo'n last van, maar hij is wel teleurgesteld over de school.

De politie is een onderzoek begonnen naar de afzenders van de bedreigingen op sociale media. Daarover worden geen mededelingen gedaan, maar een woordvoerder laat weten dat de zaak serieus en zorgvuldig wordt opgepakt en dat dat tijd kost.

De gewraakte cartoon

Tekenaar Joep Bertrams vindt het in de eerste plaats vervelend voor de leraar dat die om zijn tekening wordt bedreigd. Te meer daar op de tekening niet Mohammed wordt afgebeeld, maar een willekeurige jihadist.

"Die prent is gemaakt in 2015, toen de onthoofdingen door IS veel in het nieuws waren. En die liepen er bij zoals ik heb afgebeeld." Bertrams snapt de ophef dan ook niet en kan er weinig mee, maar "als de standpunten eenmaal zijn ingenomen, dan is er geen weg meer terug".

Niets met religie

Hij is niet van plan om zich in te houden bij zijn tekeningen. "Als je daaraan begint is het einde zoek. Bovendien, wat je nu tekent, daarvan weet je niet hoe daar over vijf jaar op wordt gereageerd."

Hij wijst erop dat zijn tekening uit 2015 niets met godsdienst te maken heeft. "Ik heb niets met religie, ik heb iets met mensen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl