David Silva
NOS Voetbal

Met de komst van David Silva verbaasde Real Sociedad zichzelf nog het meest

Hij kreeg een van de kleinste staande ovaties ooit. In een compleet leeg Etihad Stadium in Manchester stapte David Silva afgelopen juli voor het laatst in een shirt van Manchester City van het veld. Voor de vorm klapte de 34-jarige Spanjaard naar de 55.000 lege stoeltjes.

Silva zette na tien seizoenen en dertien prijzen een punt achter zijn periode bij City en ging op zoek naar een nieuwe sportieve uitdaging. Het clubicoon had opties te over, van over de hele wereld en clubs als Lazio, Valencia en AC Milan informeerden naar de gunsten van de middenvelder. Toch koos Silva heel verrassend voor Real Sociedad, donderdagavond de tegenstander van AZ in de Europa League.

Fans wisten niet wat ze hoorden

Niemand in San Sebastián, thuishaven van Real Sociedad, rekende op zijn komst. Zelfs de meest optimistische journalisten en fans wisten niet wat ze hoorden. De man die wereldkampioen werd, de tweevoudig Europees kampioen die zoveel succes in de Premier League kende, bij hun bescheiden club. Dat was ongekend.

Grote namen droegen in het verleden het blauw-witte tenue van 'La Real'. Xabi Alonso (oud-speler van Liverpool, Real Madrid en Bayern München) en Antoine Griezmann (huidig speler van FC Barcelona) kenden successen bij de club, maar werden pas na hun vertrek wereldsterren.

David Silva bewandelt de omgekeerde weg en komt als wereldster, die zijn sporen al lang en breed heeft verdiend, juist naar Real Sociedad.

David Silva klapt naar de lege stoeltjes tijdens zijn laatste wedstrijd in het stadion van Manchester City

De Baskische club kent met 125-voudig international Silva een uitstekende seizoenstart en is de trotse koploper van La Liga. In heel Spanje zijn opeens de ogen op Real Sociedad gericht.

Waar de transfer van Silva voor de buitenwacht als een verrassing kwam, is het voor de voetballer zelf een bewuste en goed doordachte keuze geweest. De middenvelder raakte onder de indruk van het team dat zich vorig seizoen met jonge spelers en aanvallend voetbal handhaafde in de subtop van de Spaanse competitie.

Real Sociedad deed tot de coronapauze mee om de Champions League-plekken. Na de lockdown kwam de klad erin en de club eindigde uiteindelijk op de zesde plaats. Maar Silva herkende het spel dat hij gewend was om te spelen bij Manchester City en 'La Real' zag voor hem een rol weggelegd als nieuwe bron van creativiteit, na het vertrek van Martin Ødegaard naar Real Madrid.

David Silva tijdens zijn presentatie bij Real Sociedad

Voor Silva is San Sebastián ook geen onbekende stad. Als 18-jarig jochie werd hij door zijn toenmalige club Valencia uitgeleend aan het nietige Eibar, op vijftig kilometer van de Baskische stad. Eibar speelde op dat moment in de tweede divisie en had veel weg van een amateurclub.

Niet alleen betoverde Silva het verdedigend ingestelde Eibar met zijn aanvallende spel en assists, hij was ook regelmatig te vinden in San Sebastián. Terwijl zijn aanwezigheid op de Baskische velden als een lopend vuurtje rondging in de autonome regio, genoot de verlegen Silva van de stad.

De stervoetballer tekende voor twee seizoenen bij Real Sociedad en lijkt inmiddels zijn draai gevonden te hebben in het (lege) Anoeta stadion. Na een valse start vanwege een positieve coronatest speelt hij zoals hij dat jarenlang deed in Manchester. Het geeft de supporters hoop op nieuw nationaal en Europees succes.

En Silva? Die blijft ongestoord gewoon zijn ding doen, zoals hij ooit eerder in zijn carrière in Baskenland deed.

AZ-trainer Arne Slot over de tegenstander van donderdagavond in de Europa League, het Spaanse Real Sociedad.

Slot: 'Sterkste punt Real Sociedad is dat ze geen zwakke punten hebben'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl