ING schrapt wereldwijd duizend banen
Om de klappen van de coronacrisis op te vangen, schrapt ING wereldwijd 1000 banen. Ook wordt een prestigieus softwareproject stopgezet, wat de bank 140 miljoen euro kost.
Kantoren in Brazilië, Argentinië en Colombia worden gesloten en ook in Azië gaan er vestigingen dicht. Het hoofdkantoor van de internationale zakenbank zit in Nederland en waarschijnlijk zullen er ook daar banen verdwijnen. Gedwongen ontslagen zijn niet uitgesloten. Vakbonden verwachten dat er honderden banen verdwijnen in Nederland. Wereldwijd werken er meer dan 50.000 mensen bij de bank.
Vakbonden FNV en CNV hadden al langer een ingreep verwacht in het bedrijfsonderdeel, vanwege slechte resultaten. Ze denken dat die is versneld door de coronacrisis. "Het is geen geheim dat het daar niet goedging, zegt CNV-bestuurder Ike Wiersinga. "Maar het is heftig, zeker qua timing. De cao-onderhandelingen zijn net gestart en daarin biedt ING werknemers geen loonsverhoging."
Volgens de bonden wil ING de komende drie jaar de salarissen bevriezen. CNV zet in op een jaarlijkse loonsverhoging van 3,5 procent. FNV wil dat er 5 procent meer naar de werknemers gaat.
IT-project afgeblazen
Ongeveer 40 procent van de banen die verdwijnen hebben te maken met de ontwikkeling van dat softwareproject. Het project 'Maggie' wordt stopgezet. Dat was bedoeld om de systemen in Zuid-Europese landen op elkaar af te stemmen. In plaats daarvan wil ING meer gebruik maken van bestaande systemen.
Project Maggie werd ingezet onder de vorige topman van ING, Ralph Hamers. De huidige baas, Steven van Rijswijk, zegt tegen de NOS dat hij niet breekt met het beleid van Hamers. "Totaal niet. Hij heeft de digitale strategie ingezet en die lijn zet ik voort. De manier waarop we die strategie uitvoeren, sturen we continu bij."
Betaalvakantie
ING heeft vanwege de coronacrisis de winst fors zien teruggelopen. In het afgelopen kwartaal daalde die met meer dan 40 procent en bleef er onder aan de streep 788 miljoen euro over. Er hoefde minder geld opzij te worden gezet voor het geval ondernemers hun lening niet kunnen terugbetalen. Het ging om 469 miljoen euro, tegenover 1,3 miljard euro een kwartaal eerder.
Volgens Van Rijswijk is het iets drukker op de afdeling die ondernemers in problemen helpt, maar blijft de drukte ver achter bij de vorige crisis. "Dat komt door de steunmaatregelen van de overheid. Er wordt als het ware een vloer gelegd onder een aantal ondernemingen. Daarom zul je daar waarschijnlijk meer van zien in 2021."
Banken geven geen algemeen betalingsuitstel, een 'betaalvakantie', aan ondernemers, zoals bij de eerste coronagolf wel is gebeurd. Van Rijswijk zegt dat de bank sommige klanten geen uitstel meer zal geven.
"Wij gaan in overleg met onze klanten en kijken hoe we ze zo goed mogelijk kunnen helpen. De realiteit is dat niet iedereen kan worden gered. Als er klanten zijn die nu al niet hun verplichtingen kunnen voldoen en schulden hebben, dan kun je je afvragen of het verstandig is om ze dieper in schulden te steken."