Hockeyers delven in Pro League-duel met België onderspit na shoot-outs

Shoot-outs breken hockeymannen op tegen België

De Nederlandse hockeymannen hebben hun interlandjaar afgesloten met een nederlaag na shoot-outs tegen wereldkampioen België. Het aantrekkelijke Pro League-duel in Brussel eindigde in 4-4, waarna de Belgen in het extraatje foutloos bleven, terwijl aan Oranje-zijde drie missers genoteerd moesten worden.

Oranje had in 2018 de WK-finale van België verloren, eveneens na shoot-outs. De Belgen werden daarna twee keer (in drie duels) verslagen.

Uitgekookt

Het eerste gevaar in de reguliere speeltijd kwam van de thuisploeg en het eerste doelpunt ook. Halverwege het eerste kwart mocht Alexander Hendrickx aanleggen voor een strafcorner en die buitenkans was welbesteed aan de Belgische speler van Pinoké, al ging doelman Maurits Visser in zijn vierde interland niet helemaal vrijuit bij het lage schot door het midden.

Een minuut later had Jeroen Hertzberger de gelijkmaker al binnengetikt na een uitgekookte pass van Jelle Galema. En daar bleef het niet bij voor Oranje, dat kort voor het einde van het eerste kwart op voorsprong kwam dankzij Thierry Brinkman, die de bal in twee instanties langs Loïc van Doren wist te krijgen: 1-2.

Snel antwoord

Het hoge tempo leverde voor rust geen treffers meer op, maar in het derde kwart was het wel snel raak. Visser keerde na een Belgische strafcorner een schot van Arthur van Doren waarna de opspringende bal door Maxime Plennevaux alsnog in het doel getennist kon worden.

Opnieuw liet het Nederlandse antwoord niet lang op zich wachten, al had het daarbij wel de hulp nodig van de jubilerende scheidsrechter Coen van Bunge, die zijn honderdste interland floot. Hij bestrafte een overtreding op Jorrit Croon met een strafcorner, hoewel het er op leek dat juist de Oranje-speler in de fout was gegaan. Jip Janssen scoorde vervolgens met een snoeihard schot vanaf de rand van de cirkel: 2-3.

De Belgen vieren feest na de treffer van Maxime Plennevaux

De achterstand was voor de Belgen het sein er een schepje bovenop te doen en dat betaalde zich al snel in het vierde kwart uit. Florent van Aubel ontving de bal in de cirkel en haalde in de draai hard uit met de backhand. Niet veel later mocht de thuisploeg voor de derde keer een strafcorner nemen en weer leverde dat rendement op: Hendrickx knalde de 4-3 binnen.

Ongedoucht

Opnieuw sloeg Oranje binnen de kortste keren terug. Na een mooie aanval via Seve van Ass en Mirco Pruyser verscheen Billy Bakker voor het vijandelijke doel en hoewel de aanvoerder flink op de huid werd gezeten, wist hij Van Doren te verschalken.

Omdat kort voor tijd een harde voorzet van Hertzberger langs de sticks van Pruyser en Galema vloog, moesten shoot-outs de beslissing, goed voor een bonuspunt, brengen. Na de treffer van Croon faalden zijn ploeggenoten Pruyser, Hertzberger en Van Ass, waarna voor België de klus na drie benutte shoot-outs was geklaard.

Het eindsignaal was voor de Nederlandse spelers, die begin maart hun Pro League-campagne voortzetten met twee wedstrijden tegen Duitsland, overigens ook het sein om zonder eerst te douchen direct de auto's in te springen en snel te vertrekken. Vanwege de coronacrisis gaat namelijk in België om 22.00 uur de avondklok in.