NOS Nieuws

Getroffen organisaties noemen maatregelen 'onbegrijpelijk' en een 'knockdown'

Dirk Nijdam van het Groninger Forum vindt de nieuwe coronamaatregelen van het kabinet "onbegrijpelijk en ondoorgrondelijk". Het gloednieuwe multifunctionele gebouw opende een jaar geleden, maar moet nu grotendeels dicht. De drie horecazaken waren al gesloten, maar nu gaan ook de deuren van het museum, het filmhuis en de bibliotheek in het Forum op slot.

Nijdam: "We houden de begane grond open, want daar is de VVV en een coffee to go." De eerste drie maanden na opening had het Forum ruim 1 miljoen bezoekers. Sinds maart is het aantal bezoekers ingestort. "Hier in het noorden is niet zoveel aan de hand, maar ik snap dat je niet voor elke regio of stad beleid kan maken", aldus Nijdam. En daarmee onderschrijft hij de woorden van minister Hugo de Jonge, die tijdens de persconferentie benadrukte dat "we dit voor elkaar doen".

Meer branches reageren met enig begrip op het afgekondigde 'verzwaringspakket' van het kabinet. De Club van Elf, waar organisaties onder vallen als de Efteling, het Openlucht Museum en de Apenheul, vindt de verplichte sluiting jammer. Als het bij twee weken blijft is het te overzien, de grootste klap is al in de zomer gevallen, aldus de organisatie.

Door de lockdown kunnen bewoners in de Schilderswijk in isolement raken.

Mieke Kuipers, plaatsvervangend directeur buurthuis De Mussen

Bioscoopketen Vue heeft inmiddels alle voorstellingen voor de komende weken geannuleerd. Vue betreurt de sluiting, omdat de bioscoop tot nu toe geen besmettingsgevallen kent. Bovendien zijn de coronamaatregelen goed te handhaven in de filmzalen, zegt de keten.

Buurthuizen dicht, 'isolement dreigt'

Buurthuizen moeten ook de deuren sluiten. "We waren sinds drie weken al gedeeltelijk gesloten", vertelt Mieke Kuipers, plaatsvervangend directeur van buurtcentrum De Mussen in de Schilderswijk in Den Haag. De stad heeft een hoog aantal besmettingen, met name in de Schilderswijk en de wijk Transvaal.

Kuipers: "Een lockdown is voor mensen in de Schilderswijk ingrijpend. De huizen zijn klein, en de gezinnen vaak groot. Het werkloosheidscijfer in deze wijk is hoog en als mensen gedwongen thuis moeten zitten en geen dagbesteding hebben, dan kunnen de muren op je afkomen."

Ze wijst erop dat in De Mussen de buurtbewoners elkaar ontmoeten en dat ze zich hier kunnen ontspannen en cursussen volgen. "Nu we dichtgaan, kunnen bewoners in een isolement raken." Kuipers verwacht dat medewerkers van het buurtcentrum de komende weken vooral via de telefoon, online en op straat contact moeten houden met de bewoners in de wijk.

Vanaf komende maandag mogen ook nog maar dertig mensen aanwezig zijn bij een uitvaart. Uitvaartondernemer Caroline van Weede zegt dat ze dat verdrietig vindt voor alle mensen die een dierbare moeten begraven. "Dertig personen is gewoon niet veel bij een uitvaart", aldus Van Weede op NPO Radio 1. Ze zei verder toch ook begrip te hebben voor de maatregel.

'Knockdown' voor reissector

Vanuit de reisbranche hoeft het kabinet niet op bijval te rekenen. Frank Oostdam van de ANVR moet "bijkomen" van het negatieve reisadvies tot medio januari. "Het is een 'knockdown' voor onze sector", zegt hij in een reactie. "We hebben geen verblijfsprobleem of reisprobleem, maar we hebben een handhavings- en gedragsprobleem. Maar we zullen ermee moeten dealen."

De politie en boa's zijn verantwoordelijk voor de handhaving van nieuwe maatregelen, zoals de regel dat een groep buiten uit maximaal twee personen mag bestaan. "Ik verwacht grote problemen bij de handhaving hiervan", zegt Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond. "Als je als stel op straat een bekende tegenkomt, mag je daar dus geen praatje mee maken. Ik verwacht dat daar veel onbegrip en agressie over zal ontstaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl