1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Caspar Huurdeman
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Ontsnapte chimpansees doodgeschoten in dierentuin Amersfoort

In Dierenpark Amersfoort zijn vanochtend twee ontsnapte chimpansees doodgeschoten. De dieren ontsnapten rond 10.30 uur uit hun verblijf. De twee mannetjes vertoonden imponerend gedrag, wat voor een gevaarlijke situatie kon zorgen. Om verdere escalatie te voorkomen, is besloten ze dood te schieten, zegt de dierentuin.

De twee apen konden uit hun verblijf ontsnappen door een menselijke fout bij het sluiten van de verblijven. Er zijn geen technische mankementen geconstateerd.

Direct na de ontsnapping werden de bezoekers in veiligheid gebracht.

Zwarte dag

Het dierenpark spreek van een zwarte dag. "Wij betreuren deze situatie enorm. De twee chimpansees, Mike en Karibuna, maken al zeer lange tijd deel uit van de chimpanseegroep in ons park."

Voor medewerkers en bezoekers biedt het dierenpark slachtofferhulp

Drie kwartier wachten tussen de schildpadden

Tijdens de ontsnapping werden mensen vastgehouden in de verblijven waar ze op dat moment waren. Een bezoeker zegt tegen RTV Utrecht zeker drie kwartier opgesloten te hebben gezeten in het schildpaddenverblijf.

Een dierenverzorger vertelde haar dat er chimpansees waren ontsnapt. In het schildpaddenverblijf stonden ze veilig, maar het "was er wel erg warm".

RTV Utrecht
Bezoeker Kim zat drie kwartier vast bij de schildpadden

Een andere bezoeker werd meteen geëvacueerd nadat hij vijf minuten binnen was geweest. Op de parkeerplaats hoorde hij "enkele doffe knallen. We dachten: dat lijkt wel een schot. En nog één. En nog één. Bij het wegrijden zagen we ook politie."

De bezoeker zegt niet geschrokken te zijn. "Ik vind het vooral jammer. Onze kleine is vandaag één jaar oud. Dus we gingen even met zijn drietjes naar de dierentuin, maar dat was van korte duur."

De politie heeft volgens een woordvoerder vooral geassisteerd bij de ontruiming van het Dierenpark. "Agenten hebben in ieder geval niet geschoten."

Advertentie via Ster.nl