Ouattara met zijn vrouw en de premier (r) bij een stembureau in Abidjan
NOS Nieuws

Omstreden Ouattara voor derde keer verkozen tot president Ivoorkust

In Ivoorkust is Allassane Ouattara (78) opnieuw gekozen tot president. Volgens de kiescommissie kreeg hij 94 procent van de stemmen. De omstreden Ouattara kan daarmee beginnen aan zijn derde termijn.

Iets meer van de helft van de mensen ging stemmen. Zijn twee grootste tegenstanders riepen op om de verkiezingen te boycotten. Het stond dan ook vast dat Ouattara zou winnen.

Ook kondigden de oppositieleiders de oprichting van aan een eigen regering aan. Volgens hen mocht Ouattara zich geen kandidaat meer stellen, omdat een president in Ivoorkust na twee termijnen moet stoppen.

Onrustig

Eerder zei de president dat hij zich niet nog een keer verkiesbaar zou stellen, maar hij bedacht zich toen zijn beoogde opvolger plotseling overleed deze zomer. En daarom mag hij ook volgens de grondwet opnieuw president worden, houdt hij vol.

Die aankondiging leidde tot woede bij zijn tegenstanders. Het is sinds de zomer dan ook onrustig in het land. Er vielen zo'n dertig doden bij rellen rond de verkiezingen begin deze week.

Herhaling

Veel Ivorianen zijn bang voor een herhaling van de gevechten rond de verkiezingen van tien jaar geleden. Toenmalig president Laurent Gbagbo weigerde op te stappen en zijn macht over te dragen aan Ouattara.

Er volgden maanden van bloedige strijd tussen aanhangers van beide mannen, tot Gbagbo werd gearresteerd. Er vielen in die periode 3000 doden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl