Charlene de Carvalho-Heineken, de rijkste persoon uit de Quote 500
NOS Nieuws

Quote 500: rijksten kregen er ruim 6 miljard bij, ondanks coronacrisis

Ondanks de coronacrisis zijn de 500 rijkste Nederlanders gezamenlijk een stuk rijker dan vorig jaar. Dat blijkt uit de jaarlijkse Quote 500-lijst van zaken- en geldmagazine Quote.

"Hoewel de economie dit jaar gigantisch krimpt, kunnen de vaderlandse rijken de rechtse directe van het coronavirus vooralsnog ontwijken", aldus de redactie van het blad.

De 500 rijksten hebben samen een vermogen van 186 miljard euro en dat is ruim 6 miljard meer dan ze vorig jaar hadden. Het is wel de kleinste vermogensstijging sinds de kredietcrisis uitbrak. En het aantal gekrompen vermogens op de lijst is twee keer zo groot als vorig jaar.

38 miljardairs

Nederland heeft nu 38 miljardairs, vijf meer dan in 2019. Drie mensen achter betaalverwerker Adyen mogen zich nu miljardair noemen volgens Quote. En dat geldt ook voor de vastgoedondernemers Harry Hilders en Frank Zweegers.

De rijkste Nederlander is nog altijd Charlene de Carvalho-Heineken, grootaandeelhouder van het bierconcern. Ze heeft een vermogen van 12,1 miljard euro. Dat is wel bijna 15 procent minder dan vorig jaar, doordat het aandeel Heineken een stuk minder waard werd.

De top-5 rijken uit de Quote 500

Vermogen Stijging/daling Bedrijf
1. Charlene de Carvalho-Heineken 12,1 miljard -14,8% Heineken
2. Frits Goldschmeding 4,1 miljard -6,8% Randstad
3. Gérita en Inge Wessels 3,8 miljard +5,6% VolkerWessels
4. Karel van Eerd 2,5 miljard +8,7% Jumbo
5. Arnout Schuijff 2,5 miljard +92,3% Adyen

Traditioneel versus tech

Volgens Quote valt verder op dat de kloof tussen "traditionele rijken uit de handel, transport of productie en razendsnelle tech- of apprijken" groter wordt, mede door de coronapandemie.

Om nog tot de 500 rijksten van Nederland gerekend te worden moet je steeds rijker zijn. De ondergrens is dit jaar gestegen van 88 naar 95 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl