1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Wielrennen

Jumbo-Visma broedt op plan voor Tour van 2021: 'Alle opties liggen open'

Zeeman: 'Na afgelopen Tour zijn tijdritten in voordeel van Pogacar'

"Alles ligt nog open." Een dag na de presentatie van het Tour de France-parkoers van komend jaar laat Merijn Zeeman, sportief directeur van de Jumbo-Visma-ploeg, weten nog geen plan te hebben voor de Ronde van Frankrijk van 2021. Worden het weer meerdere kopmannen zoals bij de afgelopen editie of krijgt sprinter Dylan Groenewegen een belangrijke rol in het team?

Het plan van de Nederlandse wielerformatie voor de afgelopen Tour de France was om met Primoz Roglic, Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk naar Frankrijk te gaan. Door een blessure bij Kruijswijk ging het plan om met maar liefst drie kopmannen aan de start te verschijnen in Nice niet door, maar voor komend jaar ligt alles weer open.

"Ja, het zou kunnen dat we weer voor drie kopmannen kiezen", laat Zeeman weten. "Maar daar ga ik me echt nog niet op vastpinnen", aldus de sportief directeur die erop wijst dat het nog wel wat tijd vergt voordat alles helemaal duidelijk is.

"We hebben nu eerst nog een week Vuelta te gaan. Dan is de volgende stap om de Tour de France van dit jaar nóg grondiger te evalueren, net als de rest van het seizoen. Daarna gaan we plannen maken. Die gaan we vervolgens eerst met onze renners bespreken. Dat zal in januari zijn en dan zullen we ook naar buiten treden met de doelstellingen."

Rol Dumoulin

"Nu is het nog veel te vroeg om daar al op vooruit te lopen. Ik weet het ook oprecht nog niet", zegt Zeeman over onder meer de rol van Dumoulin in de komende Tour de France.

Tijdens de afgelopen editie moest hij genoegen nemen met een rol als schaduwkopman, maar hij zette zelf een streep door alle plannen door in de achtste etappe op de Col de Peyresourde vol door te trekken, waarna hij vervolgens de concurrentie moest laten gaan.

De 29-jarige renner is na zijn recente opgave in de Ronde van Spanje lekker aan het uitrusten, volgens Zeeman. Dumoulin gaf in Spanje zelf aan zich moe te voelen en stapte af. "Het gaat goed met hem. Hij is het jaar 2020 aan het verwerken en over een paar weken gaan we met frisse moed weer beginnen aan het volgende jaar."

Tourbaas Christian Prudhomme brengt de Tour de France van 2021 in kaart:

Wetenswaardigheden over parkoers Tour de France 2021

De vele tijdritkilometers in de komende Tour kunnen wel in het voordeel zijn van Jumbo-Visma, met de oud-wereldkampioen in de persoon van Dumoulin en Wout van Aert, de nummer twee van de afgelopen WK, in de gelederen.

Zeeman: "Maar dit jaar hebben we natuurlijk een behoorlijke tik op de vingers gekregen van Tadej Pogacar in de tijdrit. Dus op basis van die tijdrit is het vooral in zijn voordeel en zijn alle andere klassementsrenners in het nadeel."

Tijdens de afgelopen Tour toonde Jumbo-Visma zich met name sterk in de bergetappes. Het zwaartepunt van de editie in 2021 ligt in de Pyreneeën, maar het totaal aantal bergen is minder dan in de laatste editie. "Ik heb de afgelopen jaren wel geleerd om het parkoers te accepteren zoals het is", reageert Zeeman. "Het is heel simpel, dit is het. Als je hem wil winnen, moet je ervoor zorgen dat je voorbereid bent."

Groenewegen

De sportief directeur kijkt echter niet enkel naar het algemeen klassement voor de komende Tour. Ook een rol voor topsprinter Groenewegen ligt binnen de mogelijkheden. "Het is duidelijk dat Dylan een hartstikke belangrijke renner is voor dit team, maar we moeten eerst afwachten wat de UCI beslist rondom zijn zaak."

Zeeman over rol Groenewegen in Tour 2021: 'Eerst afwachten wat UCI beslist'

Zeeman doelt daarmee op de huiveringwekkende crash in de Ronde van Polen, waarbij Fabio Jakobsen door toedoen van Groenewegen ernstig gewond raakte. Niet alleen bij Jakobsen, maar ook bij Groenewegen heeft deze zaak zijn sporen achtergelaten, volgens Zeeman. Bij wielerunie UCI loopt nog altijd een onderzoek naar de crash en Groenewegen komt dit jaar niet meer in actie.

"Naar omstandigheden gaat het oké met hem", vertelt Zeeman. "Het heeft enorm veel impact gehad op hem, maar hij krabbelt op. Hij traint goed, zeker ook om z'n zinnen te verzetten. Ook voor hem geldt dat hij eerst rustig het seizoen moet overzien en dan doelen moet gaan bepalen voor komend seizoen."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl