Het graf van oud-burgemeester Eduard van Voorst tot Voorst
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Graf van oud-burgemeester Tilburg gered: 'Ik wil de grafrechten verlengen'

Een begraafplaats in Tilburg is naarstig op zoek geweest naar nabestaanden van oud-burgemeester Eduard van Voorst tot Voorst. Leden van de adellijke familie moeten beslissen over de toekomst van het graf na 2022, wanneer de grafrechten verlopen. Het lukte de beheerder niet om met de familie in contact te komen. Inmiddels is er een erfgenaam gevonden.

De 76-jarige zoon van de oud-burgemeester zegt verrast te zijn dat de beheerder van het kerkhof en de gemeente Tilburg hem niet te pakken kregen. "Ik weet niet helemaal hoe dat kan, ik woon hier al een tijdje", zegt Berend-Jan Baron van Voorst tot Voorst tegen Omroep Brabant. "Maar ik ga de rechten verlengen."

De erfgenaam woonde in Limburg, maar is verhuisd naar Den Haag. Hij vermoedt dat de contactgegevens van de gemeente waren verouderd. "Tenminste, ik denk zelf dat het daar moet zijn misgegaan."

Toekomst onzeker

Eduard van Voorst tot Voorst was van 1946 tot 1957 burgemeester van Tilburg en stierf in 1972. Hij heeft zijn laatste rustplaats op het kerkhof aan de Hoflaan, vlak bij zijn 'eigen' Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg.

Bij leven verwierf de oud-burgemeester tal van onderscheidingen en werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De familienaam Van Voorst tot Voorst stamt volgens de regionale omroep uit een oud adellijk riddergeslacht.

De beheerder heeft het adres van de nabestaande die rechthebbende is, maar kreeg naar eigen zeggen geen contact met de nabestaanden. Daarmee was de toekomst van het graf onzeker. De rechten verlopen in februari 2022.

'De stad waarvan hij hield'

Baron van Voorst tot Voorst vertelt dat hij absoluut wist dat het graf van zijn vader een keer zou verlopen. "Ik wist alleen niet dat het nu al zover was. Dit wordt de tweede verlenging. Ik heb gelijk met mijn enige levende zusje overlegd. Ik was eigenlijk net bezig met het benaderen van de begraafplaats om mijn akkoord te geven. Ik wil die rechten weer gaan verlengen."

En dat is belangrijk, ook voor de stad, meent de erfgenaam. "Dit is de stad waar hij van hield. Dit is de stad waar hij zich altijd hard voor heeft ingezet. Die twee dingen horen bij elkaar."

Advertentie via Ster.nl