NOS NieuwsAangepast

Nog nooit was het in november zo warm als vandaag

Het is vandaag officieel de warmste novemberdag ooit gemeten. Om 11.40 uur was het in De Bilt 19,1 graden en dat is een record. Het oude maandrecord van 6 november 2018 (19,0 graden) is daarmee gebroken, zegt Weerplaza.

Vannacht sneuvelde al het dagrecord voor 2 november. Toen werd in De Bilt 18,5 graden genoteerd. Dat was ruim een graad warmer dan het vorige record uit 2014, toen het op 2 november 17,4 graden werd.

Temperaturen van 18 graden of hoger zijn zeldzaam in november, zegt Weerplaza-meteoroloog Wilfred Janssen. "Slechts vijf keer eerder sinds 1901 was het in De Bilt warmer dan 18 graden. Opvallend genoeg is dat in alle gevallen vanaf 2005 gebeurd en dat is tekenend voor het opwarmend klimaat."

De temperaturen die in De Bilt worden gemeten, zijn voor meteorologen de officiële cijfers. Voor een landelijk datumrecord moet het vandaag ergens in ons land warmer worden dan 20,3 graden. Dat record, uit 1984, staat op naam van Maastricht.

Amsterdamse ijsbaan

Vanwege het zachte weer is de Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam tot en met zeker morgenochtend dicht. "De hogere temperatuur in combinatie met de harde wind hebben ervoor gezorgd dat we te veel ijs zijn kwijt geraakt en er niet geschaatst kan worden", schrijft de ijsbaan op Facebook. "Het is nu hopen dat de temperatuur gaat dalen en de wind in sterkte afneemt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl