NOS Sport

World Series-winnaar Jansen wil ooit Oranje-bondscoach worden: 'Zou te gek zijn'

Dodgers-ster Jansen wil wel Oranje-bondscoach worden: 'Natuurlijk, waarom niet?'

Vijf dagen na het winnen van de World Series met Los Angeles Dodgers loopt Kenley Jansen nog altijd rond met een grote glimlach. Hij is een ster in de Verenigde Staten, maar in een gesprek met de NOS blijkt zijn liefde voor Nederland nog altijd groot te zijn.

De Oranje-honkballer is 33 jaar oud en denkt steeds vaker aan het leven na zijn actieve carrière. Ziet hij het zitten om bondscoach te worden van het Koninkrijksteam? "Ik weet nog niet zeker wat ik wil doen, maar als ik de kans krijg is dat wel te gek. Waarom niet?", reageert hij.

"Het is een eer om voor je land uit te komen en het lijkt mij mooi om te coachen en jonge spelers te helpen. Ik wil anderen de kans geven om mee te maken wat ik heb meegemaakt. Maar eerst hoop ik zelf nog voor Oranje te spelen op de World Baseball Classic volgend jaar in Miami."

Geweldig om kampioen te zijn

Vol ongeloof sprintte Jansen afgelopen woensdag het veld op om met al zijn ploeggenoten te vieren dat de Dodgers kampioen zijn van het Amerikaanse honkbal (MLB). "Het is geweldig om kampioen te zijn, ik geniet er echt van."

"Alle ups en downs die je meemaakt, de teamgenoten met wie je al zolang speelt, dat is waar je het voor doet", vervolgt Jansen. "We hebben twee keer een World Series verloren (in 2017 en 2018, red.), dus blijkbaar is het drie keer scheepsrecht. Na de laatste uit was het echt een opluchting. We wilden het gedaan hebben. Het was een geweldig moment."

Los Angeles, stad van kampioenen

Al vijftien jaar speelt Jansen in de organisatie van de Dodgers, waarvan de laatste tien jaar in de hoofdmacht. Met de club steeg de werper tot grote hoogte. Al jaren behoren Jansen en de Dodgers tot de top in de MLB, maar op een World Series-titel wachtten ze al 32 jaar aan de Amerikaanse westkust.

Jansen weet dan ook als geen ander hoe erg de club en de stad smachten naar dit succes. "Dit betekent zoveel voor ze, 32 jaar is een lange tijd en Los Angeles is een stad van kampioenen. Wat de stad nu ook doormaakt met de coronapandemie is vreselijk. Dit geeft ze een goed gevoel en dat we het samen kunnen doen met de basketballers van de Lakers die ook kampioen werden, is prachtig."

Jansen en de Dodgers vierden hun feestje op het veld van het Glove Life Field in Arlington, Texas. Vanwege de coronapandemie werden de play-offs gespeeld op neutraal terrein zodat de spelers in 'bubbels' konden verblijven. Toch bedierf dat de pret niet voor Jansen.

"Tuurlijk was het allemaal wat anders dan anders. We wilden graag champagne spuiten, maar dat mocht niet van de coronaregels. We hebben het gevierd met onze gezinnen en uiteindelijk ben je toch gewoon kampioen. Daarnaast waren er gelukkig wel wat fans aanwezig en zij produceerden veel geluid. Dat was gaaf."

Veel kritiek op Jansen

Persoonlijk kende Jansen geen goede World Series. In de vierde wedstrijd van de best-of-seven-serie gaven de Doders op het werpen van de Oranje-international een 7-6 voorsprong weg. Het kwam Jansen niet alleen op veel kritiek te staan, ook kwam hij de resterende twee wedstrijden niet meer in actie.

"Als je egoïstisch bent en alleen naar jezelf kijkt, is het jammer. Maar het is een teamsport, dat vertel ik ook altijd tegen de jonge jongens. Als je wil winnen kan dat nooit alleen. De jongens die nu op het veld stonden heb ik geholpen hier te komen. We hebben het met de hele club gedaan."

"En kritiek hoort erbij. Als je de beste wilt zijn, moet je daarmee om kunnen gaan. Soms geeft het stress, maar als het makkelijk was, had iedereen dit kunnen doen. Ik focus mij op beter worden", reageert Jansen, die na een paar vrije dagen inmiddels alweer in training is. "Ik geniet hier gewoon van samen met mijn vrouw en kinderen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl