Bannis maakt belofte aan uitgevallen Berghuis waar; Feyenoord wint laat in Emmen

Bekijk de samenvatting van FC Emmen - Feyenoord

Door een treffer van jongeling Naoufal Bannis in blessuretijd is Feyenoord in en tegen Emmen ontsnapt aan puntenverlies. De Rotterdammers zegevierden met 3-2.

Daarentegen was het uitvallen van Steven Berghuis, na een charge van Nick Bakker, een nieuwe domper. De aanvoerder verliet na een half uur strompelend het veld met een bovenbeenblessure en is een vraagteken voor het Europese duel met CSKA Moskou van donderdag.

"Ik geloof niet dat het heel ernstig is", liet trainer Dick Advocaat direct na afloop weten. "Ik heb het gevoel dat hij donderdag kan meespelen."

Steven Berghuis blaast de aftocht

Advocaat hoopt donderdag in ieder geval een beroep te kunnen doen op Justin Bijlow. De doelman kampt met knieklachten, die hij overhield aan de wedstrijd tegen Wolfsberger AC (1-4).

Nick Marsman, zijn vervanger tegen FC Emmen, viel in de openingsfase in negatieve zin op door wild in te komen op Michael de Leeuw. De toegekende strafschop werd benut door Anco Jansen. Feyenoord kreeg zo alweer zijn vierde penalty tegen in twee ontmoetingen.

Rode kaart

De eerste helft verveelde geen moment. Glenn Bijl en Jansen waren dicht bij de 2-0. Aanvoerder Jansen moest vervolgens met rood inrukken na een onbesuisde actie jegens Mark Diemers.

Feyenoord kwam met een man meer snel op gelijke hoogte. Scheidsrechter Björn Kuipers wees naar de stip, nadat Miguel Araujo in het strafschopgebied Naoufal Bannis, vervanger van Berghuis, onderuit had getrokken. Diemers schoot vervolgens de 1-1 tegen de touwen.

Beide ploegen scoorden nog een keer voor rust. De Leeuw verraste Marsman van ver met een schitterende knal en Toornstra schoot de bal diagonaal achter de in de eredivisie debuterende Duitse doelman Felix Wiedwald.

Bekijk de reacties van trainer Dick Advocaat en Michael de Leeuw, maker van het prachtige doelpunt:

In de tweede helft trok FC Emmen zich logischerwijs terug en joeg Feyenoord op de voorsprong. Luciano Narsingh trof de lat, Bannis zag zijn inzet naast gaan en Bart Nieuwkoop kopte via het aluminium over.

De Rotterdammers leken geen bres te kunnen slaan in de Drentse defensie, maar in blessuretijd kopte de 18-jarige Bannis toch nog raak. "Zo'n goal maken, dat is heel bijzonder", zei het goudhaantje na afloop. "Je moet altijd in jezelf geloven. Uiteindelijk wordt dat beloond."

Bannis, jeugdinternational van Oranje, kwam in het veld voor de geblesseerde Berghuis en beloofde hem één ding: "Ik zei in de rust tegen Berghuis: 'Ik ga scoren voor jou.' Na de wedstrijd kwam hij naar mij toe en zei: 'Lekker, pik'."

Goudhaantje Bannis: 'Ik ga een goal scoren voor jou, zei ik tegen Berghuis'

Na afloop kwam een dolgelukkige Advocaat nog naar Bannis toe. Een mooi beeld: de 73-jarige coach die zijn 55 jaar jongere pupil feliciteert en bedankt. "'Lekker jongen, je hebt het verdiend', zei hij. Dat was mooi", aldus Bannis.

Feyenoord is onder leiding van Advocaat nog altijd ongeslagen in de eredivisie en staat momenteel vierde. FC Emmen is terug te vinden op de zestiende plek en wacht nog op zijn eerste zege.