Wenger niet benaderd door KNVB: 'Dat stond inderdaad in de kranten'
Arsène Wenger mag de respectabele leeftijd van 71 jaar hebben bereikt, de Fransman blijft een voetbaldier in hart en nieren. De oud-trainer van Arsenal sluit zelfs niet uit ooit terug te keren op het trainingsveld.
In gesprek met de NOS spreekt hij uitgebreid over het Nederlandse voetbal, oud-pupillen Robin van Persie, Dennis Bergkamp, Marc Overmars en Giovanni van Bronckhorst. En hij laat weten: "Ik ben nooit benaderd om bondscoach van Nederland te worden."
Wenger werkt sinds november 2019 in dienst van de wereldvoetbalbond FIFA waar hij Marco van Basten opvolgde als hoofd van de afdeling mondiale voetbalontwikkeling.
De overstap van trainer naar voetbalbobo doet hem goed, maar het spel zal hem nooit loslaten. "Ik kan u verzekeren dat het moeilijk is om hiervan af te kicken. Ik kijk elke dag naar voetbal", zegt Wenger.
Dan rijst meteen de vraag: zien we het Arsenal-icoon ooit nog terug als voetbaltrainer? "Het is niet onmogelijk", laat hij voor clubs voldoende ruimte open om een poging bij hem te wagen.
Geen contact gehad met KNVB
Zijn naam zoemde in augustus nog rond als opvolger van Ronald Koeman bij het Nederlands elftal. "Dat stond inderdaad in de kranten. Maar ik heb niks gevraagd en geen contact met de Nederlandse voetbalbond gehad", aldus Wenger.
Over de VAR daarentegen kan de in Straatsburg geboren Wenger veel meer vertellen. Hij is een groot voorstander van de videoscheidsrechter en reageert op de kritiek, voornamelijk vanuit Engeland, die er is op het hulpmiddel.
"De hamvraag is volgens mij, en ik zit m'n hele leven al in het voetbal: neemt het aantal juiste beslissingen met de VAR toe of niet?", vertelt Wenger.
"In Engeland staat men kritisch tegenover het gebruik van de VAR, maar volgens de statistieken van de PGMOL (de Engelse bond voor scheidsrechters, red.) is het aantal juiste beslissingen toegenomen van 84 naar 95 procent. Dat is dus een toename van 11 procent, maar dit staat wel voor 10.000 beslissingen. Dus dat is een aanzienlijk aantal."
Volgens Wenger is er echter genoeg ruimte voor verbetering. "De precisie van de VAR werkt een beetje in het nadeel van aanvaller, bovendien duurt een VAR-controle ook lang."
Een subtiele aanpassing van de buitenspelregel zou volgens hem niet misstaan. Maar een eventuele verandering van zou op z'n vroegst pas in 2022 van kracht kunnen worden.
"Ik heb zelf voorgesteld dat je niet buitenspel staat zolang een lichaamsdeel waarmee je kan scoren zich op dezelfde lijn bevindt als de verdediger. Daar experimenteren we nu mee en we beslissen daarna of het een goed idee is geweest."
Wenger bespreekt in de onderstaande video ook de gevolgen van het coronavirus op het mondiale voetbal: