Scorende debutant Brobbey geeft kleur aan zege matig Ajax

Bekijk de samenvatting van Ajax - Fortuna Sittard

Johan Cruijff deed het, Frank Rijkaard deed het, Marco van Basten deed het, Patrick Kluivert deed het. En ook Brian Brobbey deed het zaterdagavond. De 18-jarige spits scoorde bij zijn eredivisiedebuut voor Ajax en fleurde daarmee een matig optreden van de Amsterdammers tegen Fortuna Sittard (5-2) op.

Fortuna kwam op 0-1 via George Cox, die na slap verdedigen van Ajax de verre hoek vond, en kreeg zelfs meer kansen. Met enig geluk herstelde de thuisploeg toch de schade. Een penalty van Davy Klaassen (na een overtreding van Ben Rienstra op Lassina Traoré) kwam terug via paal én doelman Yanick van Osch, zodat de treffer uit de rebound telde.

Met wat meer geluk

Ook de 2-1 kwam van de voet van Klaassen, net als Brobbey zo'n speler die scoorde bij zijn eredivisiedebuut voor Ajax in 2011, nadat een kopbal van Traoré was teruggekomen van de lat.

Davy Klaassen viert de 2-1

Hoewel Fortuna na de rust nog een paar grote kansen kreeg, liep Ajax verder uit. Brobbey kwam in de 65ste minuut in de ploeg voor Traoré en scoorde negen minuten later met wat geluk. De bal kwam na een schot op de paal van David Neres terug en met zijn scheenbeen werkte Brobbey de bal in het doel.

10 prominente scorende eredivisiedebutanten Ajax

Naam Datum Wedstrijd
Johan Cruijff 15 november 1964 GVAV-Ajax (3-1)
Frank Rijkaard 23 augustus 1980 Go Ahead Eagles-Ajax (2-4
Marco van Basten 3 april 1982 Ajax-NEC (5-0)
Aron Winter 6 april 1986 Ajax-FC Utrecht (3-0)
Bryan Roy 6 september 1987 Ajax-FC Twente (6-1)
Ronald de Boer 21 november 1987 Ajax-PEC Zwolle (6-4)
Marciano Vink 31 augustus 1988 Ajax-Sparta (2-1)
Patrick Kluivert 28 augustus 1994 Ajax-RKC (3-1)
Davy Klaassen 27 november 2011 NEC-Ajax (0-3)
Jairo Riedewald 22 december 2013 Roda JC Kerkrade-Ajax (1-2)

"Mijn dag kan niet meer kapot", zei de debutant na afloop. "Ik heb het lijstje gezien. Een mooi rijtje. Ik was erg zenuwachtig, kon vannacht niet slapen. Dit was het moment en ik stond er."

Kijk hieronder naar de reactie van Ajax-debutant Brian Brobbey.

Scorende debutant Brobbey: 'Mooi rijtje'

Invaller Dusan Tadic, die werd gespaard door coach Erik ten Hag, maakte uit een strafschop (na hands van Martin Angha) de vierde goal en een andere invaller, Quincy Promes, beurde zijn zelfvertrouwen op door de derde Ajax-strafschop achter de in de eredivisie debuterende Fortuna-doelman Van Osch te plaatsen.

Ten Hag is boos: 'Zo mag je niet verdedigen'

Het slotakkoord was voor Fortuna Sittard. Verdediger Cox knalde zijn tweede goal achter André Onana. De tegengoals en de kansen van de tegenstander wekten de woede van Ajax-trainer Erik ten Hag.

"Zo mag je niet verdedigen", zei Ten Hag. "Dan is er echt iets goed fout. Aan de andere kant hebben we veel kansen gemist. Ook een gebrek aan concentratie."

Kijk hieronder naar de reacties van Erik ten Hag, Kevin Hofland en George Cox.