Personeel gevraagd! Overbelaste zorg zoekt hulp vanuit alle hoeken
De zorg piept en kraakt. Het is steeds moeilijker om de werkzaamheden goed te organiseren. Via allerlei initiatieven proberen zorginstellingen en ziekenhuizen toch voldoende personeel te krijgen. De Nationale Zorgklas is zo'n initiatief, waarbij mensen zonder zorgachtergrond een stoomcursus kunnen volgen waarna iemand aan de slag kan in de zorg.
Dat heeft Marlies van Hal ook gedaan. Ze is docent in het hbo, maar via haar vrijwilligerswerk bij het Rode Kruis kwam ze in contact met de Nationale Zorgklas. Na een online cursus van twee weken ging ze aan de slag bij het Wereldhuis in Boxtel op de psychisch geriatrische afdeling.
'Oproeien tegen een vloedgolf'
Van Hal: "Ik had zes weken zomervakantie. Maar mensen in de zorg hebben helemaal geen tijd. Daarom heb ik besloten om hen een paar weken te ontlasten." In die weken heeft ze de patiënten eten gegeven, wandelingetjes met ze gemaakt, spelletjes gedaan of gewoon naast ze gezeten.
"In het onderwijs werk ik met jonge mensen die ambitieus zijn en nog een heel leven voor zich hebben. Bij het Wereldhuis werkte ik met mensen die aan het eind van hun leven staan, en waar het leven zich afspeelt in de huiskamer van de afdeling", vertelt Van Hal.
Vorige week riep ouderenorganisatie Actiz iedereen op, met of zonder zorgachtergrond, bij te springen. Deze week zijn het de verpleegkundigen van de intensive care-afdelingen die zeggen dat de rek eruit is. "Oproeien tegen een vloedgolf die zo krachtig is dat hij over ons heen slaat is eigenlijk onbegonnen werk", schrijft Rowan Marijnissen, voorzitter van de V&VN Intensive Care in haar blog.
Het lukt soms niet meer om de roosters rond te krijgen, vanwege de vele ziekmeldingen van het personeel. Verzorgingshuizen krijgen al hulp van defensie. Ook gepensioneerde zorgmedewerkers pakken de draad weer op en hier en daar springt familie van bewoners bij.
Vraag neemt toe
In het voorjaar zijn meerdere initiatieven opgestart om extra personeel te werven. Via Extra Handen voor de zorg worden oud-verpleegkundigen en anderen met een zorgachtergrond geworven. "Sinds begin oktober neemt de vraag naar deze mensen weer sterk toe", zegt Arjan Huijsmans van Extra handen voor de zorg.
Op dit moment is de vraag groter dan het aanbod. Huijsmans: "De druk zit nu heel erg op de ouderenzorg." Extra Handen roept nu ook werkgevers buiten de zorg op om in hun personeelsbestand actief op zoek te gaan naar medewerkers met een zorgachtergrond en hen te wijzen op de mogelijkheid om een paar dagen per week bij te springen in een verpleeghuis of ziekenhuis.
Huijsmans: "In bijna alle branches werken wel mensen met een zorgachtergrond. We vragen echt niet aan scholen om in het personeelsbestand te kijken, eerder denken we aan oud-zorgmedewerkers die nu bijvoorbeeld in de reisbranche werken of de horeca."
Via de Nationale Zorgklas zijn sinds mei zo'n 2000 mensen aan de slag gegaan. "Maar het aantal aanmeldingen loopt terug, terwijl nu de nood hoger is dan tijdens de eerste coronagolf", vertelt Olfert Koning van Actiz. Marlies van Hal denkt erover zich tijdens de kerstvakantie opnieuw te melden bij het Wereldhuis om het zorgpersoneel te ondersteunen bij het werk.