In Izmir zoeken mensen naar overlevenen onder het puin
NOS NieuwsAangepast

Zeker zeventien doden in Turkije, twee op Samos na aardbeving voor Turkse kust

In de Egeïsche Zee tussen Griekenland en Turkije is een aardbeving geweest. Het epicentrum lag ten noorden van het Griekse eiland Samos en de beving had een kracht van 6,7. In Turkije zijn zeker zeventien mensen om het leven gekomen. Het aantal gewonden is daar opgelopen tot 709. Op Samos zijn twee scholieren omgekomen.

De burgemeester van de Turkse kustplaats Izmir zegt dat de schade daar groot is. Tegen CNN Türk zegt hij dat zeker twintig gebouwen zijn ingestort. Boven de stad zijn rookpluimen te zien.

Op beelden uit Izmir is in de achtergrond te zien dat een gebouw instort:

Mensen de straat op na aardbeving in Turkse stad Izmir, gebouw stort in

Er zouden mensen onder het puin van ingestorte gebouwen liggen. Op beelden van Turkse media is te zien dat zeker vier slachtoffers levend onder het puin gehaald worden.

De Turkse overheid heeft een waarschuwing afgegeven voor een tsunami.

Het water stroomt met hoge snelheid door de straten van Izmir:

Tsunami door straten Izmir na aardbeving

De Turkse president Erdogan laat op Twitter weten alle beschikbare hulp in te zetten. Verschillende opsporings- en reddingsteams zijn onderweg naar Izmir voor noodhulp. Ook helpen veel burgers mee te zoeken naar mensen onder het puin. De autoriteiten roepen inwoners van Izmir op de telefoonlijn vrij te houden en niet de weg op te gaan.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders in de buurt van Izmir op de instructies van lokale autoriteiten op te volgen en familie op de hoogte van de situatie te brengen. Premier Rutte zegt mee te leven met de getroffen landen en heeft hulp uit Nederland aangeboden.

Schade op Samos

Op Samos zijn twee scholieren van 17 om het leven gekomen. Zij werden bedolven onder een omvallende muur in de hoofdstad Vathi. Reddingsploegen kwamen te laat om hen nog te kunnen helpen.

Ook zijn er negentien gewonden gemeld op het eiland en is er aanzienlijke schade aan oude gebouwen. Zo zou een oude Grieks-orthodoxe kerk deels zijn ingestort. De gewonden zijn niet in levensgevaar, een jongen van 14 is met meerdere breuken naar Athene overgebracht.

De meeste schade heeft de beving aangericht in Vathi, de havenstad Karlovassi in het noorden en de badplaats Pythagorion. De stroomvoorziening is grotendeels hersteld. Op het eiland worden voortdurend nabevingen gevoeld.

Helemaal ondergelopen

De verwachting is dat veel mensen niet in hun eigen huis willen overnachten. Ze hebben zich verzameld op open plekken waar de meesten in hun auto zullen slapen, meldt correspondent Conny Keessen. "De overheid heeft hotelkamers beschikbaar, maar de vraag is of ze daarheen gaan."

Er werd kort na de aardbeving een tsunamiwaarschuwing afgegeven, waarna in Vathi straten onderliepen. "De weg langs de haven van de hoofdstad Vathi is helemaal ondergelopen", zegt Keessen. "Mensen proberen nog hun auto weg te halen, maar worden weggestuurd door politie."

Ook komen er meldingen binnen dat de aardbeving werd gevoeld in Istanbul, Athene en Bulgarije.

Aardbevingen komen regelmatig voor rondom de Egeïsche Zee. In 1999 kwamen ruim 17.000 mensen om het leven in de buurt van Istanbul na een krachtige aardbeving.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl