
NOC*NSF: Meer topsporters, meer topsportprogramma's, budget blijft gelijk
Sportkoepel NOC*NSF waarschuwt dat de Nederlandse topsport de komende jaren onder grote druk dreigt te komen.
De investeringen vanuit de sportkoepel in de topsport blijven ondanks de coronacrisis voor 2021 op hetzelfde niveau. Alleen moeten de miljoenen euro's die voor de topsportprogramma's zijn gereserveerd door meer sporters met een status gedeeld worden. Daarnaast lopen de kosten op door de uitgestelde Spelen van Tokio en de programma's voor de Winterspelen in 2022 en de Spelen van Parijs.
Technisch directeur Maurits Hendriks van NOC*NSF zei vrijdag bij de presentatie van de verdeling van de topsportgelden voor de periode tot en met de Olympische - en Paralympische Spelen in Parijs (2024) dat de financiering van de Nederlandse topsport de komende jaren complexe materie is. Voor komend jaar zijn de bedragen gegarandeerd, voor de jaren 2022-2024 nog niet.
Spanningen
"Er draaien topsportprogramma's richting Tokio, maar ook al richting de Olympische Spelen in Parijs (2024). Daarnaast beginnen de wintersporters aan hun olympische voorbereiding richting de Winterspelen in 2022", verduidelijkt Hendriks de flinke kosten in de komende periode. "En de ambities en het niveau van de Nederlandse sport groeien. Als de middelen gelijk blijven, geeft dat spanningen.

Aan topsportprogramma's van de sportbonden wordt in 2021 in totaal 54,6 miljoen euro uitgekeerd. Zeilen, baanwielrennen en hockey (mannen) gaan er op vooruit in vergelijking met de vorige olympische periode (20216-2020). Dressuur en eventing (paardensport) leveren in.
Tafeltennis en schieten raken hun topsportbijdrage kwijt. Die sporten zitten in een afbouwfase. De topsportprogramma's van skateboarden en mountainbike zijn toegevoegd.
Daarnaast heeft NOC*NSF te maken met een sterke groei van het aantal sporters met een status (en dus ondersteuning): van 628 in 2017 naar 821 volgend jaar.
Hendriks kan de groei wel verklaren: "Dat komt door de kwaliteitsontwikkeling van de Nederlandse sport, het feit dat een generatie sporters die dit jaar na de Olympische Spelen in Tokio wellicht zou zijn gestopt alsnog is doorgegaan en doordat de sportkoepel soepel is omgegaan met verlening van huidige statussen omdat er voor topsporters de afgelopen tijd amper internationale titeltoernooien waren waar ze hun status konden bevestigen."
Maatschappelijke functie
De coronacrisis heeft een enorme (financiële) impact op de sportwereld, maar volgens Hendriks ook duidelijk gemaakt dat (top)sport een heel belangrijke maatschappelijke functie heeft.
"NOC*NSF, sportbonden en sporters hebben via campagnes duidelijk gemaakt dat bewegen in deze periode heel belangrijk is. En een rol kan spelen bij bestrijding van vereenzaming en verveling. De door ons ontwikkelde koelvesten zijn door achttien ziekenhuizen gebruikt. Dat maakt me trots", aldus Hendriks.
Ajax haalt opgelucht adem na benauwde zege in spannende Klassieker
In blessuretijd krijgt Feyenoord twee enorme kansen op de gelijkmaker, maar de Amsterdammers winnen met 1-0 dankzij een doelpunt van Ryan Gravenberch.
Leerdam pakt Europese sprinttitel, Kok debuteert met brons
Op de afsluitende 1.000 meter slaat Jutta Leerdam haar slag bij de EK sprint in Heerenveen.
Feyenoord wil niet meer onderschat worden: 'Laten zien dat we meekunnen'
De 1-0 nederlaag bij Ajax doet pijn bij aanvoerder Steven Berghuis en trainer Dick Advocaat, omdat er gezien de vele kansen veel meer in had gezeten.